Rumunija: Na sudu 1.300 zvaničnika zbog korupcije

Laura Kovesi Kodruta, koja je na čelu Agencije za borbu protiv korupcije, rekla je da su tri ministra, 17 poslanika, 16 sudija i 20 državnih zvaničnika kompanija bili umiješani u slučajeve koji su se prošle godine "našli na meti" agencije
0 komentar(a)
Korupcija, Foto: Shutterstock
Korupcija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 23.02.2017. 19:17h

Skoro 1.300 zvaničnika završilo je prošle godine na sudu zbog korupcije u Rumuniji, a šteta se procjenjuje na 260 miliona eura, saopštila je danas glavna tužiteljka za borbu protiv korupcije Laura Kovesi Kodruta.

Kodruta, koja je na čelu Agencije za borbu protiv korupcije, rekla je da su tri ministra, 17 poslanika, 16 sudija i 20 državnih zvaničnika kompanija bili umiješani u slučajeve koji su se prošle godine "našli na meti" agencije.

Ona je rekla da su tužiocima potrebni "predvidljivi" zakoni kako bi mogli da obavljaju svoj posao, prenosi Tanjug.

Vlada je u januaru izdala kontroverzan dekret kojim bi se dekriminalizovala zloupotreba službenog položaja, povodom čega su organizovani masovni protesti, pa je zbog toga premijer Rumunije Sorin Grindeanu ukinuo dekret.

Tužiteljka je rekla da žele da se bore protiv korupcije, ali da tu borbu mora da prati stabilan pravni i institucionalni okvir, dodajući da je jedan od četiri tužioca agencije na suđenju zbog zloupotrebe službenog položaja.

Predsjednik Rumunije Klaus Johanis rekao je da je borba protiv korupcije neophodna ukoliko se stremi modernijoj državi.

Bonus video: