Rahoj: Šta god da uradi, ETA ne može da se izvuče bez kazne

ETA je 2011. godine saopštila da odustaje od nasilja, a 2017. godine je položila oružje i francuskim vlastima predala spisak skrivenih skladišta, dok su španske vlasti tada ocijenile da ETA, kako se čini, želi sama da se raspusti
72 pregleda 1 komentar(a)
Marijano Rahoj, Foto: Reuters
Marijano Rahoj, Foto: Reuters
Ažurirano: 03.05.2018. 13:40h

Španski premijer Marijano Rahoj rekao je danas da baskijska separatistička organizacija ETA ne treba da se nada amnestiji za počinjene zločine pošto je objavila raspuštanje.

Rahoj je u govoru u Logronju, na sjeveru Španije, rekao da "šta god da uradi, ETA ne može da se izvuče bez kazne".

ETA-i, osnovanoj 31. jula 1959. godine usred diktature Fransiska Franka u Španiji, pripisuje se ubistvo više od 820 ljudi i ranjavanje hiljade u nizu napada u nastojanju za otcjepljenje i nezavisnost Baskije, područja na teritoriji Španije i Francuske.

Desetkovana hapšenjima lidera posebno u Francuskoj, ETA koju je odbacio i dio stanovništva, proglašena je u Evropskoj uniji (EU) za terorističku organizaciju.

ETA je 2011. godine saopštila da odustaje od nasilja, a 2017. godine je položila oružje i francuskim vlastima predala spisak skrivenih skladišta, dok su španske vlasti tada ocijenile da ETA, kako se čini, želi sama da se raspusti.

ETA - "Euskadi Ta Askatasuna" što na baskijskom znači "Za baskijsku otadžbinu i slobodu", učinila je dodatni korak pismom od 16. aprila ove godine koje je objavljeno u srijedu. U pismu najavljuje "potpuno raspuštanje svih struktura".

"Ništa im ne dugujemo i nemamo za šta da im budemo zahvalni", rekao je premijer Rahoj.

Upućeni izvori saopštili su da se danas očekuje emitovanje video snimka koji će staviti tačku na oružanu pobunu u Zapadnoj Evropi.

Španski mediji spekulišu da bi na snimku mogao da bude bivši šef ETA-e, Hose Antonio Urutiketsa (67), poznat kao "Hosu Ternera", koji je nestao 2002. godine. Osuđen je zbog 11 ubistva, a tvrdi se da boluje od raka.

Preporučujemo za Vas