KRITIKUJU GA I RODITELJI I DJECA

Francuski sajt prodaje domaće zadatke: "Takav rad ne smijete predati profesoru"

Na naslovnoj strani piše da se rad može poručiti "za dva minuta", a navedene su i cijene po strani, zavisno od razreda i roka isporuke.
85 pregleda 0 komentar(a)
Bonnenote, Foto: Printscreen
Bonnenote, Foto: Printscreen
Ažurirano: 21.02.2017. 12:45h

U Francuskoj se pojavio sajt Bonnot (bonnenote.fr, u prevodu: dobra ocjena) koji đacima i studentima pomaže pri učenju, uključujući i izradu domaćih zadataka, što je izazvalo polemiku o tome gdje je granica dozvoljenog i moralnog.

Sajt se pojavio ovog mjeseca, a kako prenosi ekonomski list Eko (Les Echos), kritikuju ga i roditelji, i djeca.

Pored očekivane kritike jer kupljen domaći zadatak nema nikakvu obrazovnu funkciju, Generalno udruženje gimnazijalaca (SGL) je 17. februara krikovalo sajt i jer "povećava nejednakost između gimnazijalaca koji mogu da plaćaju za domaći, i onih koji su manje imućni".

Osnivač sajta Viktor der Megredithijan (Megreditchian) brani se navodeći da dobrostojeće porodice već dugo svojoj djeci plaćaju privatne časove, dok Bonnot, po njegovim riječima, pruža pristupačnu i kvalitetnu uslugu.

On takođe navodi da je na naslovnoj strani sajta i u uslovima prodaje jasno navedeno da učenik ne smije takav rad da preda profesoru.

Danas, 21. februara, ta napomena je samo u uslovima prodaje, dok na naslovnoj strani piše da se rad može poručiti "za dva minuta", a navedene su i cijene po strani, zavisno od razreda i roka isporuke.

Ministarka obrazovanja je reagovala rekavši da je ovakva ponuda neprihvatljiva i ne odgovara sistemu vrijednosti koji se njeguje u školi, a prije svega potrebi da se radi i ulažu napori, i najavila da će Ministarstvo uraditi "sve što bude bilo potrebno".

Zabrana bi, kako navodi Eko, s pravne tačke gledišta mogla biti veoma komplikovana, jer je sajt registrovan u Velikoj Britaniji.

Ovo nije slučaj bez presedana, budući da se 2009. pojavio sajt slične ponude pod nazivom "uradi moje domaće" (faismesdevoirs.com), ali je zatvoren nakon nekoliko dana postojanja.