Vilders: EU je kao staro Rimsko carstvo, prestaje da postoji

"Ovi izbori su sigurno istorijski. To je izbor koji će Holanđani moći da naprave 15. marta, bilo da odluče da daju svoju državu drugima sve više ili da je vrate sebi. Da učinimo Holandiju ponovo našom," rekao je Vilders
51 pregleda 6 komentar(a)
Gert Vilders, Foto: Reuters
Gert Vilders, Foto: Reuters
Ažurirano: 19.02.2017. 14:12h

Lider holandske Partije za slobodu Gert Vilders izjavio je da EU vidi kao Rimsko carstvo i da će kao i ono prestati da postoji.

AP navodi da kako se bliže parlamentarni izbori 15. marta, Vilders poziva Holandiju, koja je jedna od država osnivača EU, "da bude ponovo nezavisna, da izađe iz EU".

"EU vidim kao staro Rimsko carstvo koje prestaje da postoji. To će se desiti," rekao je Vilders.

AP podsjeća da je njegova stranka ozbiljan kandidat da pobijedi na izborima, pošto većina anketa pokazuje da ima veću podršku u odnosu na druge partije i ukazuje da bi nakon Bregzita mogao uskoro da uslijedi i Negzit, odnosno izlazak Holandije iz EU.

Vilders se ne slaže sa onima koji kažu da će Holandija da izgubi mnogo novca izlaskom iz EU i da će biti manje atraktivna investitorma.

Prema njegovom mišljenju, Holandija će uštedjeti milijarde eura koje je davala u fondove EU.

AP navodi da su u proteklih nekoliko godina građani Holandije dva puta glasali na referendumu protiv predloga EU.

"Ovi izbori su sigurno istorijski. To je izbor koji će Holanđani moći da naprave 15. marta, bilo da odluče da daju svoju državu drugima sve više ili da je vrate sebi. Da učinimo Holandiju ponovo našom," rekao je Vilders juče u u gradu Spejkenise u blizini Roterdama, u kojem je započeo predizbornu kampaju svoje stranke, prenio je Rojters.

On je tom prilikom obećao da će se izboriti sa "marokanskim ološem" koji po njemu, čini ulice nebezbjednim.

Podrška Vildersu je počela da raste nakon što je u decembru prošle godine bio proglašen krivim pred sudom zbog diskriminacije i širenja govora mržnje protiv Marokanaca.

Bonus video: