"NAPALI SU MI BRAĆU U SIRIJI"

Napadač iz Luvra: Izveo sam simboličnu akciju protiv Francuske, nemam veze s Islamskom državom

Napadač je najprije odbijao da razgovara s istražžiteljima. Tokom napada on je ranjen u stomak, a u ponedjeljak je tokom trećeg saslušanja u bolnici počeo da odgovara na pitanja
57 pregleda 2 komentar(a)
Francuska policija, Luvr, Foto: Reuters
Francuska policija, Luvr, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.02.2019. 00:03h

Egipćanin Abdala Reda al-Hamami (29) je objasnio da je djelovao samostalno i da njime nije upravljala Islamska držžava kada je ušao u turističku galeriju Karusel u sklopu Luvra kako bi izveo "simboličnu akciju protiv Francuske".

Njegov napad na vojnike koje je napao mačetom francuski predsjednik je nazvao "terorističkim". Istražitelji vjeruju da napadač dijeli stavove Islamske držžave.

Optužženi je objasnio da je žželio da napadne simbol Francuske nakon napada međunarodne koalicije "na braću u Siriji". U njegovom ruksaku je pronađen sprej kojim je, kako je rekao, želio da uništi umjetnička djela u muzeju, prenosi portal Indeks.

Napadač je najprije odbijao da razgovara s istražžiteljima. Tokom napada on je ranjen u stomak, a u ponedjeljak je tokom trećeg saslušanja u bolnici počeo da odgovara na pitanja.

Istražžitelji pokušavaju da utvrde koji su bili motivi napada tog Egipćana s prebivalištem u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, koji je kao turista ušao u Francusku 26. januara letom iz Dubaija.

Za sada niko nije preuzeo odgovornost za njegovu akciju a tokom pretraživanja stana koji je iznajmio u Parizu nisu pronađeni elementi koji bi ukazivali na pripadnost nekoj džihadističkoj grupi.

Istražžitelji analiziraju tvit koji je poslao prije napada u kojem je prenio deo govora portparola Islamske države, ubijenog u napadu antidžihadističke koalicije 30. avgusta u Siriji.

"Ispitaće ga istražni sudija kada ljekari odrede da njegovo zdravstveno stanje to dopušta", rekao je u utorak jedan sudski izvor.

Francusku je 2015. i 2016. zahvatio niz džžihadističkih napada u kojima je 238 osoba ubijeno i više stotina ranjeno.