Grindeanu: Ne dozvoljavam sebi da komentarišem šta kaže rumunski predsjednik

Predsjednik vladajuće Socijaldemokratske stranke Liviu Dragnea i predsjednik Senata Kalin Popesku Taričeanu odbili su da pozdrave predsjednika kad je stigao u Parlament
75 pregleda 0 komentar(a)
Sorin Grindeanu, Foto: Reuters
Sorin Grindeanu, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.02.2017. 17:54h

Rumunski premijer Sorin Grindeanu rekao je da nema nikakav komentar na govor predsjednika Klausa Johanisa u parlamentu, te pozvao na mir i stabilnost.

"Ne dozvoljavam sebi da komentarišem o tome šta kaže rumunski predsjednik ili bilo ko drugi. Ja bih pozvao na mir, stabilnost i vraćanje u normalu", istakao je Grindeanu u zgradi parlamenta, ocijenivši da je to "ispravan pristup", prenosi rumunska agencija Ađerpres.

Rumunska vlada povukla je nedavno spornu uredbu, koja je izazvala najmasovnije antivladine proteste od pada komunizma, a lider vladajuće Socijaldemokratske partije Liviu Dragnea poručio je juče da vlada premijera Rumunije Sorina Grindeanua ima punu podršku te stranke.

Rumunski predsjednik Klaus Johanis rekao je danas u obraćanju poslanicima da je zemlja u punoj "političkoj krizi" poslije masovnih demonstracija protiv vladine mjere koja bi oslabila antikorupcijske zakone zemlje.

Obraćajući se Parlamentu Johanis, koji je iz desnog centra, nagovijestio je da bi socijaldemokratska vlada trebalo da podnese ostavku kako bi se "riješila kriza", ali je i rekao da misli da ne treba sazivati nove izbore.

Suočen sa najvećim talasom protesta od pada komunizma 1989. godine, rumunski premijer Sorin Grindeanu u nedjelju je poništio hitno donijet sporni ukaz koji bi omogućio političarima da izbjegnu sudsko gonjenje.

Šef rumunske države je odmah podržao protivnike te mjere, a danas je rekao da je "poništavanje ukaza i moguće otpuštanje ministra pravde nedovoljno" i da se rješenje krize nalazi "unutar" lijeve većine.

Predsjednik Johanis je nagovijestio da misli da bi vlada trebalo da podnese ostavku i da vladajuća Socijaldemokratska partija treba da imenuje novu vladu.

On je rekao da bi "u ovoj fazi bilo pretjerano sazivati nove izbore" obzirom da je Socijaldemokratska partija odnijela jasnu pobjedu na izborima u decembru prošle godine.

"Vi ste pobijedili, sada vladajte i donosite zakone, ali ne bilo kako. Rumuniji je potrebna jaka vlada, vlada koja radi transparentno i predvidljivo u svijetlu dana a ne krišom noću", rekao je on u aluziji na to što je ukaz usvojen hitno noću.

Predsjednik je rekao da će u skladu sa svojim ovlašćenjima pozvati političke stranke na konsultacije ako SPD hitno ne riješi krizu koju je stvorio.

Poslanici većinske ljevice napustili su skupštinsku salu tokom njegovog obraćanja. Neki od njih su glasno negodovali i dobacivali predsjedniku da treba da ga je sram. Drugi poslanici su mu aplaudirali.

Predsjednik vladajuće Socijaldemokratske stranke Liviu Dragnea i predsjednik Senata Kalin Popesku Taričeanu odbili su da pozdrave predsjednika kad je stigao u Parlament.

Dragnea je izrazio razočaranje što Johanis nije održao govor jedinstva, i rekao da predsjednik treba da ostavi vladu da na miru vlada.

Iako je ukaz povučen, oko pola miliona ljudi protestovalo je širom Rumunije i poslije njegovog povlačenja u nedjelju uveče, tražeći ostavku vlade premijera Grindeanua, koja je na funkciji samo mjesec dana.

Preko društvenih mreža najavljeno je održavanje demonstracija i cijele ove nedjelje.

Bonus video: