Pariz: Muškarac sa mačetom kod Luvra je državljanin Egipta

Policija je navela da je područje na kome se dogodio incident evakuisano, prenosi Rojters
97 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 03.02.2017. 17:43h

Muškarac koji je vitlao mačetom u pokušaju ulaska u Luvr i kojeg su francuski vojnici pogodili, državljanin je Egipta koji je stigao u Francusku krajem januara.

To je izjavio izvor blizak istrazi, prenosi Rojters.

"Prema prvobitnim nalazima istrage, bio je to egipatski državljanin", kazao je taj izvor.

Francuski vojnik je otvorio vatru i upucao muškarca nakon što je napadnut mačetom u centru Pariza, kod čuvenog muzeja Luvr, javlja agencija AFP. Francuski premijer Bernar Kaznev je kazao da je napad "teroristički po prirodi".

Kako prenosi Rojters, vojnik je pucao na čovjeka koji je "pokušao da uđe u muzej noseći torbe". U torbama nije bilo eksploziva.

Šef policije je rekao da je napadač najvjerovatnije djelovao sam, dok je druga osoba uhapšena zbog sumnjivog ponašanja. Napadač je vikao "Alahu akbar", kazala je francuska policija.

Francuski mediji navode da je napadač pogođen u noge, da su dio Luvra i tržni centar Karusel evakuisani i opkoljeni jakim bezbjednosnim snagama, kao i da je "situacija bezbjedna".

Kako prenosi "BBC", pozivajući se na podatke francuske televizije "RTL TV", napadač je mačetom nasrnuo na vojnika, koji ga je potom upucao.

"Jedino što za sada znamo je da je napadač nasrnuo na vojnika koji je obezbjeđivao Luvr, u namjeri da ga povrijedi i uđe unutra - izjavio je za televiziju "BFM" Lik Ponjan, jedan od zvaničnika policije.

Francusko Ministarstvo unutrašnjih poslova kratko je saopštilo da je u toku ozbiljna bezbjednosna akcija, te da će se sa novim informacijama uskoro obratiti javnosti. Luvr trenutno obezbjeđuje veliki broj policajaca koji su napravili kordon i evakuisali dosta civila, među kojima je veliki broj stranih turista.

Policijski izvor naveo je za "Figaro" da je napadač zapravo pokušao da uđe u podzemni tržni centar u neposrednoj blizini muzeja, navodi Rojters.

Jedan od svjedoka, koji je na svom Tviter nalogu VoiceBOxx objavio snimak ispred čuvene piramide, kaže da su se odjednom začule sirene, poslije čega su izletjele barikade iz ulice, a četiri naoružana čuvara potrčala ka ulazu.

Policija je navela da je područje na kome se dogodio incident evakuisano, prenosi Rojters.

Francuski ministar unutrašnjih poslova je incident nazvao "ozbiljnim".

Galerija

Bonus video: