Rumunija: Drugog dana protesta na ulice izašlo 250.000 građana

Kako je javio izvještač B92 iz Bukurešta, demonstranti su se razišli, a protesti su protekli mirno
0 komentar(a)
Rumunija, protest, Foto: Beta-AP
Rumunija, protest, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 03.02.2017. 08:16h

Masovni protesti održani su i u četvrtak u Bukureštu i dvadesetak gradova u Rumuniji gdJe se, drugi dan zaredom, okupilo na hiljade građana koji traže ostavku vlade zbog donošenja uredbe kojom se dekriminalizuju neki slučajevi korupcije.

Rojters navodi da je oko 250.000 ljudi izašlo na ulice rumunskih gradova, što je otrpilike isti broj demonstranata kao i u srijedu.

Prema procjenama polilcije, oko 80.000 osoba okupilo se isred sjedišta vlade, na glavnom trgu u Bukureštu.

Kako je javio izvještač B92 iz Bukurešta, demonstranti su se razišli, a protesti su protekli mirno.

Oni, međutim, najavljuju da će na ulicama biti i narednih dana i da ne odustaju.

Rumunski premijer Sorin Grindeanu je juče rekao da vlada neće povući spornu uredbu, dok je predsjednik Klaus Johanis najavio da će uredbu iznijeti pred Ustavni sud.

Ovaj sud je posljednja institucija koja bi mogla da zaustavi zakon vladajućih socijaldemokrata, čiji lider Liviju Dragnea je među osuđenima za korupciju.

Ministar pravde Florin Jordake, koji je donio spornu uredbu o korupciji, privremeno je predao dužnost svom zamjeniku do 7. februara, prenio je Rojters pozivajući se na rumunsku novinsku agenciju.

SAD, Njemačka, Kanada, Finska, Holandija i Francuska su u saopštenju navele da je rumunska vlada podrila "napredak u oblasti vladavine prava i borbe protiv korupcije u posljednjih 10 godina".

Potpredsjednik Evropske komisije Frans Timermans pozvao je rumunsku vladu da "hitno preispita" uredbu upozorivši da bi eventualno njeno usvajanje moglo da utiče na sredstva EU koja Rumunija dobija, prenosi AP.

Uredba vlade, donijeta prije dva dana, koja podrazumijeva i nacrt zakona za pomilovanje osuđenih osoba, kritikovana je kao najveće odstupanje od antikorupcijskih reformi, od 2007. godine, kada je Rumunija postala članica EU.

Uredbom će omogućiti dekriminalizaciju prekršaja u vezi sa zloupotrebom vlasti, u kojima iznosi ne prelaze 200.000 leja (44.000 eura).

Bonus video: