Johanis: Ustavni sud Rumunije da poništi vladinu uredbu, skandalozna je

Johanis je rekao da će uredbu vlade iznijeti pred Ustavni sud, što je posljednja pravna mogućnost da se spriječi izmjena zakona
1 komentar(a)
Klaus Johanis, Foto: Reuters
Klaus Johanis, Foto: Reuters
Ažurirano: 02.02.2017. 11:48h

Predsjednik Rumunije Klaus Johanis saopštio je danas da će od Ustavnog suda tražiti da proglasi neustavnom odluku vlade da ublaži propise o borbi protiv korupcije koja je izazvala masovne proteste u zemlji.

Johanis je rekao da će uredbu vlade iznijeti pred Ustavni sud, što je posljednja pravna mogućnost da se spriječi izmjena zakona.

Vlada socijaldemokrata je u srijedu ujutru donijela hitnu uredbu kojom se dekriminalizuje više djela i zloupotreba vlasti, a neka od takvih djela postaju kažnjiva zatvorom samo ako je prouzorokovana šteta veća od 44.000 eura.

Uredbu je desničar Johanis ocenio kao "neprihvatljivu" i "skandaloznu".

Desetine hiljada ljudi je zbog uredbe protestovalo protekle dvije večeri širom Rumunije.

Demonstranti ocjenjuju da će to pomoći nekim političarima i vladinim saveznicima koji se suočavaju s optužbama za korupciju.

Prema navodima medija, na ulice je sinoć izašlo najmanje 200.000 ljudi.

Tokom protesta je povrijeđeno osam ljudi, a dva policajca i dva demonstranta su prevezena u bolnicu. Policija je privela 20 ljudi, pošto su bacali petarde, kamenice i dimne bombe.

Zbog spornih vladinih mjera danas je ostavku podnio ministar za poslovna pitanja, trgovinu i preduzetništvo Florin Žijanu.

Bonus video: