Suspendovani turski vojnici traže azil u Njemačkoj

Rojters podsjeća da je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg prošlog novembra naveo da su neki turski vojnici koji su radili za NATO u Evropi tražili azil, ali tada nije naveo broj
0 komentar(a)
Turska vojska, Foto: Reuters
Turska vojska, Foto: Reuters
Ažurirano: 28.01.2017. 13:51h

Oko 40 turskih vojnika koji su u Njemačkoj radili za NATO, a suspendovani su nakon pokušaja vojnog puča u Turskoj, zatražili su azil u Njemačkoj, prenose njemački mediji.

Navode njemačkih medija još nijesu komentarisali ni vlada, ni zvaničnici NATO-a, prenosi Rojters.

Agencija piše da traženje azila dolazi u vrijeme kada se njemačka kancelarka Angela Merkel sprema da posjeti Tursku početkom februara, gdje će se sastati sa turskim predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoganom.

Njemački Špigel citirao je zvaničnike njemačke Kancelarije za migracije i Ministarstva unutrašnjih poslova koji su naveli da će se ti zahtjevi za azil razmatrati kao i svi ostali.

Predsjednik njemačkog skupštinskog Odbora za spoljne poslove Norbert Rotgen rekao je za Špigel da politička razmatranja ne mogu da imaju ulogu u slučajevima traženja azila.

Rojters podsjeća da je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg prošlog novembra naveo da su neki turski vojnici koji su radili za NATO u Evropi tražili azil, ali tada nije naveo broj.

Tursko ministarstvo pravde je u petak uputilo Atini novi zahtev za izručenje oficira koji su pobjegli u Grčku poslije neuspjelog pokušaja vojnog puča u Turskoj, 15. jula prošle godine.

Drugi zahtjev je upućen dan nakon što je grčki Vrhovni sud odlučio da ne isporuči Ankari osmoricu turskih oficira, koji su u Grčkoj zatražili azil, navodeći da strahuju da bi im životi bili u opasnosti u Turskoj, prenio je Rojters.

Osmorica vojnika sletjela su helikopterom u sjevernu Grčku 16. jula prošle godine tražeći politički azil.

Turska je tražila da ih Grčka vrati nazad, navodeći da su oni umiješani u neuspeli pokušaj vojnog puča i označila ih kao izdajice.

Sva osmorica vojnika poriču umiješanost u pokušaj zbacivanja s vlasti turskog predsjednika Erdogana.

Tursko Ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da Grčka štiti učesnike neuspjelog puča, da je presuda grčkog suda "politički motivisana" i protivna međunarodnom zakonu.

Ujedno su optužili Atinu da krije pripadnike krajnje ljevice i kurdskih militantnih grupa, koje su vršile napade u Turskoj.

Bonus video: