"Upravo ste silovani": Prenosili silovanje uživo na Fejsbuku

Žozefin Lundgren, 21, je bila među gledaocima koji su pozvali policiju kada je vidjela snimak. U izjavi za švedski tabloid „Ekspresen”, ona je kazala da je jedan od muškaraca pocijepao odjeću žrtve i legao na nju. Takođe je, kako navodi BBC, kazala da je jedan od napadača imao pištolj
120 pregleda 17 komentar(a)
Silovanje, nasilje u porodici
Silovanje, nasilje u porodici
Ažurirano: 23.01.2017. 21:13h

Trojica muškaraca su uhapšena u Švedskoj pod sumnjom da su silovali jednu ženu u napadu koji je direktno emitovan na Fejsbuku, saopštila je policija.

Očigledno grupno silovanje dogodilo se juče u Upsali, sjeverno od Stokholma, i šokiralo je ovu nordijsku zemlju.

„Silovanje je direktno emitovano u jednoj grupi na Fejsbuku”, navodi se u policijskom saopštenju. Navodi se da je nekoliko gledalaca prijavilo silovanje, a policija je upala u stan u Upsali i privela trojicu muškaraca između 19 i 25 godina. U stanu je takođe nađena napadnuta žena.

Jedan gledalac je kazao da je na kraju prenosa jedan od muškaraca kazao „Upravo ste silovani”, nakon čega se smijao.

Fejsbuk grupa u kojoj je emitovan direktni prenos silovanja ima nekoliko hiljada članova.

Žozefin Lundgren, 21, je bila među gledaocima koji su pozvali policiju kada je vidjela snimak. U izjavi za švedski tabloid „Ekspresen”, ona je kazala da je jedan od muškaraca pocijepao odjeću žrtve i legao na nju. Takođe je, kako navodi BBC, kazala da je jedan od napadača imao pištolj.

Lundgren je kazala da je ona vidjela da prenos prati istovremeno najmanje 60 osoba.

„Trojica protiv jedne hahaha”, napisao je jedan od gledalaca u komentaru ispod snimka.

Švedski mediji su objavili da je emitovan još jedan snimak u kojem ista žena poriče da je silovana, ali postoje spekulacije da li je ona to uradila svojevoljno ili je bila primorana da to kaže.

Prema navodima državne švedske televizije SVT, trojica muškaraca su snimali novi video kada je policija upala.

Fejsbuk je krajem 2015. u ponudu uključio mogućnost direktnog prenosa. Sada tu opciju redovno koriste medijske organizacije za izvještavanje sa lica mjesta, ali i svako ko želi da nešto pokaže široj publici. Na ovaj način su zabilježeni brojni zločini i nasilje.

Ranije ovog mjeseca u Čikagu u SAD četiri osobe su optužene za zločin iz mržnje nakon što su na Fejsbuku direktno emitovali kako muče mentalno bolesnog čovjeka.

U junu 2016. godine, Antonio Perkins, 28, takođe iz Čikaga ubijen je tokom prenosa na Fajesbuku. U julu prošle godine na Fejsbuk lajvu je takođe zabilježeno incident u kojem policajac ubija čovjeka u Sent Polu u Minesoti.

Nakon toga društvena mreža je objavila više detalja o politici emitovanja uživo, rekavši da važe pravila kao i za sve druge sadržaje. Kompanija je saopštila da snimci neće biti uklonjeni samo zato što su nasilni, već i ukoliko su emitovani kako bi ismijavali žrtvu ili podsticali na nasilje. Iz Fejsbuka je saopšteno da problematično emitovanje može biti prijavljeno timu, koji je dežuran 24 sata. Članovi tima mogu prekinuti prenos ukoliko nije u skladu sa standardima Fejsbuk zajednice.

Međutim, ljudi su se žalili da je snimak mučenja iz Čikaga emitovan punih 30 minuta prije nego što je prekinut.

Bonus video: