Napadač na noćni klub u Istanbulu priznao krivicu: Obučavan u Avganistanu, govori četiri jezika

Anadolija je prenijela da je tokom racije uhapšen i muškarac iz Kirgizije i tri žene - iz Somalije, Senegala i Egipta - dok je četvorogodišnji sin glavnog osumnjičenog stavljen pod privremeno starateljstvo
0 komentar(a)
Abdulkadir Mašaripov, Foto: Twitter
Abdulkadir Mašaripov, Foto: Twitter
Ažurirano: 17.01.2017. 09:01h

Muškarac Abdulkadir Mašaripov koga su turske vlasti uhapsile zbog sumnje da je ubio 39 ljudi u napadu na istanbulski noćni klub "Reina", u novogodišnjoj noći, priznao je da je izveo taj napad.

Terorista je priznao zločin, rekao je guverner Istanbula Vasip Sahin novinarima, identifikujući uhapšenog napadača kao Abdulkadira Mašaripova, rođenog u Uzbekistanu 1983. godine, prenosi AFP.

Njegovi otisci prstiju su se poklopili sa onima uzetim na mjestu napada, dodao je guverner, navodi Rojters.

Istanbulski guverner je rekao i da je Mašaripov obučavan u Avganistanu, da govori četiri jezika i da se vjeruje da je u Tursku ušao u januaru 2016. ilegalno, preko istočnih granica.

Takođe je naveo da je jasno da je napad izveden u ime Islamske države, dodavši da su sa napadačem uhapšeni i jedan Iračanin i tri žene.

Anadolija je prenijela da je tokom racije uhapšen i muškarac iz Kirgizije i tri žene - iz Somalije, Senegala i Egipta - dok je četvorogodišnji sin glavnog osumnjičenog stavljen pod privremeno starateljstvo.

Agencija navodi i da je policija izvela racije u stanovima članova osumnjičene uzbekistanke ćelije Islamske države u pet istanbulskih četvrti, pri čemu je privela nekoliko osoba.

Prema guvernerovim riječima, 50 osoba je privedeno u operacijama potrage za napadačem.

Turska agencija Dogan objavila je i fotografiju uhapšenog na kojoj se vidi crnokosi muškarac sa modricama na licu, u sivoj krvavoj majici, dok ga policajac drži za vrat, jer se opirao hapšenju, prenosi AP.

Turski "Hurijet" javio je da će Mašaripov prije ispitivanja ići na ljekarski pregled.

Islamska država, koja je 2. januara preuzela odgovornost za napad, navela je da je taj napad bio osveta za učešće Turske u sukobima u Siriji.

Turska policija je 8. januara uspjela da utvrdi identitet napadača Mašaripova, poznatog i kao Abu Muhamed Horasan.

Nakon napada u novogodišnjoj noći, Mašaripov je otišao u kuću u Zejtinburnu, gdje je živio sa suprugom i djecom, uzeo sina i nestao.

U napad na noćni klub "Reina" u Istanbulu, kada je ubijeno 39 osoba, umješana je jedna obavještajna agencija, rekao je ranije tokom dana zamjenik turskog premijera Numan Kurtulmuš.

On je istakao da je masovna pucnjava izvršena profesionalno.

"Izgleda da napad na noćni klub "Reina" nije samo djelo terorističke organizacije, već je umješana i obavještajna agencija. To je bio izuzetno planiran i organizovan čin", rekao je Kurtulmuš u intervjuu za televiziju A Haber.

Bonus video: