Ukrajinska policija pretresa domove sveštenika RPC i njene crkve

Višegodišnji loši odnosi Ukrajine i Rusije dodatno su zategnuti 25. novembra, kada su ruski graničari pucali na tri ukrajinska broda i zarobili članove njihovih posada u Kerčanskom prolazu, kod ukrajinskog poluostrva Krim koji je Rusija pripojila 2014. godine
118 pregleda 8 komentar(a)
Ukrajina, policija, Foto: Shutterstock
Ukrajina, policija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 03.12.2018. 17:28h

Ukrajinska policija je povećala pritisak na sveštenike Ruske pravoslavne crkve u nekoliko gradova u vreme kada Kijev traži stvaranje nezavisne ukrajinske pravoslavne crkve.

Policija je danas saopštila da je započela osam pretraga u domovima sveštenika RPC i u njenim crkvama, u sklopu krivične istrage podsticanja na mržnju i nasilje.

Objekti koje policija pretresa su u Kijevu i u obližnjem regionu Žitomir.

Ukrajinska crkva je vjekovima formalno bila potčinjena Ruskoj pravoslavnoj crkvi. Carigradska patrijaršija, sa sjedištem u Istanbulu, pokrenula je postupak davanja nezavisnosti ukrajinskoj crkvi, čemu se Moskva oštro protivi.

Višegodišnji loši odnosi Ukrajine i Rusije dodatno su zategnuti 25. novembra, kada su ruski graničari pucali na tri ukrajinska broda i zarobili članove njihovih posada u Kerčanskom prolazu, kod ukrajinskog poluostrva Krim koji je Rusija pripojila 2014. godine.

Bonus video: