Fijon bi ubjedljivo potukao Le Penovu u drugom krugu izbora

Beru, bivši ministar prosvete i sadašnji gradonačelnik grada Po, zagovara socijalnu politiku blisku Makronovoj, a još nije saopštio da li će se kandidovati
0 komentar(a)
Fransoa Fijon, Foto: Reuters
Fransoa Fijon, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.01.2017. 11:32h

Francuski konzervativac Fransoa Fijon potukao bi liderku krajnje desnice Marin Le Pen sa 63 odsto glasova prema 37.

To bi se dogodilo u slučaju da se suoče u odlučujućem krugu predsjedničkih izbora u maju, pokazuju danas objavljeni rezultati ankete.

Međutim, rezultati najnovijeg istraživanja POP 2017, koji su u skladu sa zaključcima drugih anketa, pokazuju da bivši premijer Fijon iz stranke Republikanci gubi glasove koje Francuzi namjeravaju da mu daju u prvom krugu, pa sada uživa podršku 24 odsto ispitanika u odnosu na 27,5 odsto koliko je uživao prije mjesec dana, prenosi Rojters.

Najnovija anketa pokazuje da bi u prvom krugu glasanja 23. aprila razlika u glasovima između njega i liderke Nacionalnog fronta Marin Le Pen iznosila tek procenat ili dva, ali da bi on preuzeo dovoljno glasova drugih poraženih kandidata, uključujući centriste među socijalistima, da ubedljivo porazi Le Penovu u odlučujućem krugu 7. maja.

Međutim, istraživanje pokazuje i da bi Emanuel Makron, popularni bivši ministar ekonomije koji na izborima učestvuje kao nezavisan kandidat, mogao da postigne iznenađujući uspeh, sa 16 do 20 odsto glasova u prvom krugu, što bi mu donijelo treće mjesto.

Uz to, Makron bi mogao da računa i na veći dio od pet odsto glasova koliko bi, prema anketi, pripalo Fransoa Beruu, ukoliko taj centristički kandidat odluči da se na kandiduje.

Beru, bivši ministar prosvete i sadašnji gradonačelnik grada Po, zagovara socijalnu politiku blisku Makronovoj, a još nije saopštio da li će se kandidovati.

Bonus video: