Švedska: Radno vrijeme od šest sati doprinosi zdravlju radnika, ali je skupo

"Previše je skupo da bi uveli opšte skraćivanje radnog vremena u razumnom vremenskom roku", izjavio je lokalni političar Denijel Bernmar, zadužen za rukovođenje brigom o starijima u tom gradu
184 pregleda 1 komentar(a)
Švedska, Foto: Shutterstock
Švedska, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 04.01.2017. 13:18h

Troškovi uvođenja šestočasovnog radnog vremena bili bi veći nego što bi bile koristi od takvog sistema, pokazuju prvi rezultati eksperimentalnog programa sprovedenog u švedskom gradu Geteborgu.

Tokom protekle dvije godine, radno vrijeme 68 medicinskih sestara zaposlenih u domu za stare skraćeno je na šest sati, za istu platu.

Studija pokazuje da su radnici bili zdraviji, zbog čega je smanjeno odsustvo zbog bolovanja, kao i da je poboljšana njega pacijenata, prenosi Blumberg.

Grad je, međutim, tokom trajanja projekta morao da zaposli 17 dodatnih radnika, za šta je izdvojeno oko 12 miliona kruna (oko milion i 245 hiljada eura).

"Previše je skupo da bi uveli opšte skraćivanje radnog vremena u razumnom vremenskom roku", izjavio je lokalni političar Denijel Bernmar, zadužen za rukovođenje brigom o starijima u tom gradu.

Ipak, novo zapošljavanje u centru za stare pomoglo je da vlada smanji troškove nezaposlenosti za 4,7 miliona kruna (oko 493.000 eura) tokom prvih 18 mjeseci studije.

Bernmar smatra da bi skraćivanje radnog dana imalo dobre dugoročne posljedice za društvo kao cjelinu i da bi rast bogatstva zemlje trebalo iskoristiti na neki drugi način osim za veću potrošnju ili kupovinu novih automobila.

Projekat u Geteborgu jedan je od nekoliko studija o efektima skraćivanja radnog dana u Švedskoj, koja sebe smatra državom blagostanja. Eksperiment su pažljivo pratili radnički aktivisti širom svijeta koji na Švedsku gledaju kao uzor u skraćivanju radnog vremena.

Bonus video: