Turska: Uhapsili šefa kafeterije, jer je rekao da Erdogana ne bi poslužio čajem

Sudija istanbulskog suda je u nedjelju naložio da Buran bude uhapšen do početka suđenja, navodeći "snažnu sumnju u počinjeni zločin" i rekavši da bi osumnjičeni, da je ostao na slobodi, mogao da vrši pritisak na svjedoke
11 komentar(a)
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Reuters
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Reuters
Ažurirano: 26.12.2016. 15:22h

Turske vlasti su uhapsile šefa kafeterije opozicionog lista "Džumhurijet" jer je "uvrijedio" turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana rekavši da ga nikada ne bi poslužio čajem, rekao je danas njegov advokat.

Senol Buran, koji vodi kafeteriju u istanbulskoj ispostavi "Džumhurijeta", stavljen je u pritvor nakon što je policija upala u njegovu kuću u subotu uveče, naveo je njegov advokat Ozgur Urfa, prenosi danas Rojters.

Buran poriče da je upotrijebio uvredljivu riječ, mada potvrđuje da je rekao kako bi odbio da predsjednika posluži čajem.

Sudija istanbulskog suda je u nedjelju naložio da Buran bude uhapšen do početka suđenja, navodeći "snažnu sumnju u počinjeni zločin" i rekavši da bi osumnjičeni, da je ostao na slobodi, mogao da vrši pritisak na svjedoke.

"Džumhurijet" je među nekolicinom turskih listova koji i dalje izražavaju kritike na račun vlade, podsjeća britanska agencija.

Vrijeđanje predsjednika je zločin za koji turski zakon predviđa kaznu zatvora do četiri godine.

Erdoganovi advokati su podnijeli više od 1.800 tužbi zbog vrijeđanja predsjednika, a među tuženima su i karakaturisti, bivša mis Turske i školska djeca, podsjeća britanska agencija.

Bonus video: