Britanski poslanici traže da kraljevska porodica smanji troškove - Vijesti.me
NEMA NEDODIRLJIVH

Britanski poslanici traže da kraljevska porodica smanji troškove

Predsjedavajuća odborom Margaret Hodž je rekla da "postoji prostor da kraljevska kuća napravi više prihoda i smanji svoje troškove"

Kraljica Elizabeta
Kraljica Elizabeta (Foto: Beta/AP)

Poslanici britanskog parlamenta zatražili su danas od kraljevske porodice i kraljice Elizabete Druge da smanje troškove i da se ozbiljno počne da rješava pitanja mnoštvo zakasnijelih radova na kraljevskom imanju.

Prema izvještaju britanskog Komiteta za javne troškove, finansijski rezerve kraljice su smanjene na rekodno niskih milion funti (1,2 miliona eura), pošto je kraljevska kuća imala deficit od 2,3 miliona funti 2012. i 2013. godine, što je procijenjeno kao veoma mala cifra.

Predsjedavajuća odborom Margaret Hodž je rekla da "postoji prostor da kraljevska kuća napravi više prihoda i smanji svoje troškove"

Od 2007. kraljevska porodica je u realnom iznosu smanjila troškove za 16 odsto, ali je to posljedica povećanja prihoda za 11 odsto, dok su troškovi realno smanjeni za pet, dodala je Hodž.

Prema njenim riječima, moguće je smanjiti troškove kako bi se efikasnije podržao program britanske kraljice. Margaret Hodž je rekla da su velike sume novca neophodne za održavanje "nasljeđa od nacionalnog značaja" kao što je mauzolej Viktorije i Alberta u Londonu, koji čeka više od 18 godina da bude renoviran.

Radovi su takođe potrebni na Bakingemskoj palati, jer jedan od krovova prokišnjava, dok su neki bojleri stari više od 60 godina, a u palata ima i puno azbesta, navodi se u izvještaju Odbora i dodaje da i u dvorcu Vindsor treba mijenjati dio krova i vodovodne cijevi.

"Kraljevska porodica treba ozbiljno da se pozabavi planovima kako će obaviti zaostale radove na održavanju", ocijenila je Margaret Hodž. Neimenovani portparol Bakingemske palate izjavio je da je za kraljvevsku porodicu prioritet smanjenje troškova i održavanje imanja.

"Jedan od posljednjih radova održavanja je bila zamjena dijela olovnog krova kraljevske biblioteke Vindsora kao i obnova podruma Bakingemske palate", dodao je portparol.