EU planira oporavak od krize ulaganjem u obnovljive izvore energije - Vijesti.me
Zeleni vodonik ključan za postizanje cilja

EU planira oporavak od krize ulaganjem u obnovljive izvore energije

Komisija će svake godine izdvojiti 91 milijardu eura bespovratnih sredstava i zajmova za obnove poput solarnih panela na krovu, izolacije i obnovljivih sistema grijanja

Brisel
Brisel

Planovi Evropske unije za ekološki prihvatljivim ekonomskim oporavkom od pandemije koronavirusa usmjeriće se na obnavljanje zgrada, obnovljive izvore energije i čisto vodikovo gorivo, navodi se u nacrtu dokumenta koji bi trebao biti objavljen 27. maja.

Nacrt, koji je Rojters dobio na uvid, predviđa kako Evropska komisija planira iskoristiti ulaganja u projekte s niskim udjelom ugljenika za suzbijanje ekonomskog pada bloka izazvanog virusom. Komisija je odbila komentarisati  nacrt koji se može promijeniti prije objave. Takođe ga moraju odobriti vlade EU i Evuropski parlament.

Komisija će svake godine izdvojiti 91 milijardu eura bespovratnih sredstava i zajmova za obnove

Nacrt klimatskih mjera u planu oporavka Komisije, koji će se finansirati iz dugoročnog proračuna bloka i novog fonda za oporavak EU, ima za cilj transformaciju evropskog građevinskog fonda kako bi suzbili potrošnju energije, smanjili račune potrošačima i brzo stvorili radna mjesta u građevinskom sektoru.

Komisija će svake godine izdvojiti 91 milijardu eura bespovratnih sredstava i zajmova za obnove poput solarnih panela na krovu, izolacije i obnovljivih sistema grijanja.

Prema predlogu Komisije EU će u iduće dvije godine staviti na raspolaganje 15 gigavata kapaciteta obnovljivih izvora energije s očekivanim ulaganjima od 25 milijardi eura.

Fond vrijedan 10 milijardi eura, kojim upravlja Evropska investicijska banka, takođe će nuditi zajmove za projekte obnovljivih izvora energije i čistog vodika.

Zeleni vodonik smatra se ključnim za postizanje evropskog cilja o dekarbonizaciji ekonomija  EU do 2050. godine zamjenom fosilnih goriva u zagađujućim industrijskim procesima.

Komisija planira proširiti čisti promet kroz 20 milijardi eura vrijedan plan zajmova i garancija kojim bi podstakli prodaju „čistih“ vozila u sledeće dvije godine. Greenpeace je saopštio kako bi svako javno finansiranje proizvođača automobila trebalo biti povezano s obvezama firmi da okončaju prodaju dizelskih i benzinskih automobila do 2028. godine.

EU takođe ima namjeru do 2025. godine izgraditi dva miliona stanica za punjenje "čistih“ vozila.


Vidi sve komentare