Fon der Lajen: Zapadni Balkan je vrlo važan za EU, vrata i um moraju biti otvoreni - Vijesti.me
"REFORME SE MORAJU SPROVESTI

Fon der Lajen: Zapadni Balkan je vrlo važan za EU, vrata i um moraju biti otvoreni

"To je Evropa i zato ću što je moguće više podržavati snažne odnose između Zapadnog Balkana i EU", rekla je Fon der Lajen za N1, prenosi ta televizija na svom portalu.

Ursula fon der Lajen
Ursula fon der Lajen (Foto: Reuters)

Novoizabrana predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je juče da je Zapadni Balkan važan za Evropsku uniju i da će podržati snažne odnose EU i tog regiona.

"Zapadni Balkan je vrlo važan za Evropsku uniju. To je Evropa i zato ću što je moguće više podržavati snažne odnose između Zapadnog Balkana i EU", rekla je Fon der Lajen za N1, prenosi ta televizija na svom portalu.

Ona je rekla da se reforme moraju sprovesti, ali i da vrata i um moraju biti otvoreni za Zapadni Balkan.

Upitana o razlikama između istoka i zapada Evrope i konkretnim potezima u tom smislu, ona je kazala da još nije odlučila kako će taj pazl izgledati na samom kraju.

"Ali svjesna sam činjenice da mora da postoji geografska uravnoteženost. Zato posebno gledam u centralnu i istočnu Evropu. Moram sada da razgovaram sa šefovima država i vlada, ali možete se osloniti na mene da će naglasak biti na ovoj temi", poručila je nova predsjednica Evropske komisije.

Ursula fon der Lajen izabrana je juče za predsjednicu Evopske komisije, kao prva žena na toj funkciji. 

Ona je europoslanicima predstavila svoju viziju EU angažovane u borbi protiv klimatskih promjena, posvećene zaštiti evropskih vrijednosti i demokratije, odlučnoj u borbi za rodnu ravnopravnost.


Vidi sve komentare