"Niko ne vjeruje Orbanovom čovjeku" - Vijesti.me
varhelji mora na popravni

"Niko ne vjeruje Orbanovom čovjeku"

Mađarski kandidat za komesara EU nije prošao u odboru Evropskog parlamenta

Varhelji
Varhelji (Foto: AP)

Mađar Oliver Varhelji na saslušanju u odboru Evropskog parlamenta (EP) nije uspio da ubijedi poslanike da je dobar kandidat za novog komesara za proširenje.

Poslanici su odbili Varheljija na prvom saslušanju, što znači da će on morati pismeno da odgovori na dodatna pitanja narednih dana, a moguće je i drugo saslušanje iduće nedjelje.

Iako je više puta ponovio da će kao komesar raditi nezavisno od mađarskog premijera Viktora Orbana, poslanici su glasali protiv njegovog odobravanja, sa 30 za i 36 protiv.

Odluka je uslijedila nakon trosatnog saslušanja u Spoljnopolitičkom odboru EP u četvrtak, kada su poslanici „rešetali“ Varheljija povodom njegove nezavisnosti od mađarske vlade i Orbanove politike.

U saopštenju EP je navedeno da su neki izrazili zabrinutost povodom toga kako će Varhelji biti u stanju da promoviše vladavinu zakona i fundamentalna prava u potencijalnim novim članicama ako je njegova država posljednjih godina usvojila nekoliko zakona kojima se krše ugovori EU.

„Varhelji uzalud priča da će raditi nezavisno od Orbana, niko u Evropi ne vjeruje čovjeku Viktora Orbana. Zato nije prošao drugi kandidat mađarskog premijera“, rekao je Ronaj Šandor, poslanik grupe Socijalisti i demokrate.

Prethodni mađarski kandidat Laslo Tročanji odbijen je u Odboru za pravne poslove EP zbog sukoba interesa.

Varhelji se u obraćanju založio za otvaranje pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom. „Istovremeno, potreban nam je efikasniji pristupni proces i pripreme koji su fokusirani na brže postizanje opipljivih rezultata za ljude u njihovom svakodnevnom životu“, rekao je Varhelji.

Odbijanje Varheljija dovodi u pitanje šanse da nova Komisija preuzme dužnost 1. decembra, što je rok koji je već jednom pomjeren za 30 dana.

Kandidati Rumunije i Francuske za resore saobraćaja, odnosno unutrašnje tržište, Adina Valean i Tijeri Breton, prošli su saslušanja u odborima EP.