Putin posjetio dječji centar na Krimu, Kijev osuđuje: "Kršenje suvereniteta Ukrajine" - Vijesti.me
RUSKI PREDSJEDNIK U "ARTEKU"

Putin posjetio dječji centar na Krimu, Kijev osuđuje: "Kršenje suvereniteta Ukrajine"

"Nije bilo tako davno kada je Artek prolazio kroz prilično teška vremena. Ali sada se ponovo rađa kao međunarodni ljetnji kamp", rekao je Putin u obraćanju mladima

Ruski predsjednik Vladimir Putin posjetio je danas poluosrvo Krim koje je 2014. pripojeno Rusiji, što je Kijev osudio navodeći da je to kršenje suvereniteta Ukrajine.

Ruski predsjednik posjetio je Međunarodni dječiji centar "Artek" na obalama Crnog mora koji datira iz vremena Sovjetskog Saveza, navodi se u saopštenju Kremlja, prenosi AFP.

"Nije bilo tako davno kada je Artek prolazio kroz prilično teška vremena. Ali sada se ponovo rađa kao međunarodni ljetnji kamp", rekao je Putin u obraćanju mladima. 

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine saopštilo je da Kijev "smatra ovu posjetu... ozbiljnim kršenjem suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine", prenosi Tas s. 

Kako AFP podsjeća, Putin je bio u posjeti Krimu i prije pripajanja tog poluostrva Rusiji, koje Kijev i dalje smatra svojom teritorijom. 

Sukobi između ukrajinskih i proruskih snaga na istoku Ukrajine traju od 2014. godine, a u njima je do sada poginulo više od 10.000 ljudi, podsjeća agencija. 

Osnovan 1925. na osnovu ideje oca ruskog komunizma Vladimira Lenjina, "Artek" je iz bolnice za djecu sa tuberkulozom pretvoren kamp za dečije "pionire", komunističku organizaciju za mlade između 10 i 14 godina. 

Nakon raspada Sovjetskog Saveza 1991., "Artek" je kao i čitav Krim bio dio nezavisne Ukrajine i tada su nastupila teška vremena za tu ustanovu, međutim, kako agencija navodi, kada je Rusija povratila Krim, kamp je renoviran.