Moskva: Pobunjenici nastavili borbe u Alepu, napadi odbijeni

Sirijski predsjednik Bašar al-Asad upozorio je da saopštenja zapadnih vlada ne treba uzimati zdravo za gotovo jer, kako tvrdi, u Alepu one više brinu o spasavanju terorista nego civila
3 komentar(a)
Alepo, Foto: Reuters
Alepo, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.12.2016. 09:24h

Rusko Minsitarstvo odbrane objavilo je danas da su pobunjenici u gradu Alepu nastavili u zoru sa napadima, koje su odbile snage sirijske vlade, javila je agencija Interfaks.

Rusko ministarstvo navodi da je sirijska vojska nastavila sa operacijom suzbijanja otpora u oblastima Alepa koje pobunjenici i dalje drže pod kontrolom, prenio je Rojters.

Sirijski pobunjenici, međutim, tvrde da su vladine snage nastavile da raketiraju istočni dio Alepa. Pobunjenici navode da je napad trajao oko pola sata.

AFP: Evakuacija iz Alepa kasni nekoliko sati

Evakuacija civila i pobunjenika iz Alepa, koja je trebalo da počne rano jutros, kasni nekoliko sati, prenilja je agencija AFP.

Sporazumom Rusije i Turske predviđena je evakuacija civila i pobunjenika koji su ostali u delovima Alepa pod pobunjeničkom kontrolom, koja je, kako navodi sirijska opoziciona Opservatorija za ljudska prava, trebalo da počne jutros oko 5.00 sati po lokalnom vremenu.

Oko 20 autobusa kojima bi civili i pobunjenici trebalo da budu prebačeni iz Alepa, još nije krenulo iz četvrti Salahedin, navodi AFP.

Niko od predstavnika pobunjenika i sirijske vlade, kao ni iz Moskve i Ankare, nije se oglasio povodom kašnjenja evakuacije.

Asad: Zapad više brine o spasavanju terorista nego civila

Sirijski predsjednik Bašar al-Asad upozorio je da saopštenja zapadnih vlada ne treba uzimati zdravo za gotovo jer, kako tvrdi, u Alepu one više brinu o spasavanju terorista nego civila.

Asad je, u intervjuu za "Raša tudej", oštro kritikovao i ono što smatra "mlakom" reakcijom Zapada na juriš Islamske države na sirijski drevni grad Palmiru.

"Da vlada zauzme Palmiru, oni (Zapad) bi bili zabrinuti zbog baštine. Ako oslobodimo Alepo od terorista, zapadni zvaničnici i mediji će biti zabrinuti zbog civila. Oni ne brinu kada se dešava suprotno, kada teroristi ubijaju te civile ili napadaju Palmiru i uništavaju nasljeđe čovječanstva, a ne samo Sirije", rekao je Asad u intervjuu čiji su djelovi danas objavljeni na sajtu RT.

Sirijski predsjednik konstatuje da je tajming napada Islamske države na Palmiru povezan za onim što se trenutno dešava u Alepu.

"To je odgovor na ono što se događa u Alepu - napredovanje sirijske i arapske vojske - i oni žele da potkopaju pobjedu u Alepu, a u isto vrijeme da sirijsku vojsku odvrate od Alepa kako bi snage fokusirala na Palmiru, čime bi se zaustavilo napredovanje sirijskih snaga. Ali, naravno, to nije uspjelo", objašnjava Asad.

Upitan kako komentariše to što zapadne zemlje traže od Rusije i Irana da izvrše pritisak na Damask i uvedu primirje u Alepu, u trenutku kada sirijska vojska napreduje u preuzimanju tog grada iz ruku pobunjenika, Asad kaže da je "u politici uvijek važno čitati između redova".

Prema Asadovim riječima, prevod suštine poruke Zapada Rusiji glasi da Moskva treba da zaustavi napredovanje sirijske vojske u borbi protiv terorista.

"Ovo je suština njihove poruke, ostalo zaboravite: Otišli ste predaleko u poražavanju terorista, a to ne bi trebalo da se dešava. Trebalo bi da kažete Sirijcima da stanu sa tim. Moramo da zadržimo teroriste i da ih spasimo", zaključuje sirijski predsjednik.

Bonus video: