Felon žali što će Alepo pasti

On je, međutim, ocjenio da se režim predsjednika Bašara al Asada ne nalazi pred punom pobjedom u dugotrajnom građanskom ratu u Siriji
7 komentar(a)
Majkl Felon, Foto: Beta/AP
Majkl Felon, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 11.12.2016. 15:11h

Britanski ministar odbrane Majkl Felon danas je, sa "žaljenjem", konstatovao da će snage sirijske vlade izgleda zauzeti sve djelove Alepa koje kontrolišu pobunjenici.

"Sada izgleda da će, nažalost, Alepo pasti", rekao je Felon za televiziju BBC.

On je, međutim, ocjenio da se režim predsjednika Bašara al Asada ne nalazi pred punom pobjedom u dugotrajnom građanskom ratu u Siriji.

"Kako možete da pobeđujete bombardovanjem bolnica, blokiranjem konvoja sa humanitarnom pomoći? I završite sa zemljom u kojoj režim kontroliše 40 odsto (teritorije), a i dalje mu se protivi većina stanovništva. To nije pobjeda ni za koga", rekao je Felon.

On je dodao da će Britanija nastaviti da poziva Rusiju da iskoristi svoj uticaj da bi se građanski rat zaustavio i da pomogne obnovu Sirije.

"Tada možemo da se pozabavimo Daešom (Islamskom državom)", rekao je Felon.

Još 4.000 Sirijaca pobjeglo iz Alepa

Još 4.000 Sirijaca pobjeglo je iz Alepa gdje se vladine snage približavaju enklavi pobunjenika, prenijela je danas sirijska državna agencija.

Državna televizija prikazala je snimak na kojem je prikazano stotine Sirijaca kako napuštaju Alepo u jeku sukoba, navodeći da je više od 70.000 ljudi pobjeglo od kada je u novembru počela široka ofanziva.

Sirijska televizija javlja da pobunjenici i dalje kontrolišu oko sedam kvadratnih kilometara teritorije na istoku Alepa.

Pobunjenici su 2012. godine zauzeli istočni dio Alepa koji je ranije bio centar trgovine u Siriji, a preuzimanje tog grada predstavljalo bi najveću pobjedu od početka građanskog rata 2011, ocijenila je agencija AP.

Portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov rekao je da je opkoljen 291 pobunjenik.

Bonus video: