Gutereš: Ljudska prava pod opsadom širom svijeta, urušavaju se univerzalne vrijednosti

"Prava proglašena u Univerzalnoj deklaraciji o ljudskim pravima su namijenjena svim ljudima bez obzira na rasu, vjeru mjesto ili bilo kakvu drugu različitost", naveo je generalni sekretar UN
0 komentar(a)
Antonio Gutereš, Foto: Reuters
Antonio Gutereš, Foto: Reuters
Ažurirano: 10.12.2018. 11:21h

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš ocijenio je danas povodom Međunarodnog dana ljudskih prava da su "ljudska prava pod opsadom širom svijeta" i da se "univerzalne vrijednosti urušavaju".

"Sada, više nego ikada, naša zajednička dužnost je jasna: zauzmimo se za ljudska prava, za svakoga i svuda", poručio je Gutereš povodom Dana ljudskih prava i 70. godišnjice Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima.

Prema njegovim riječima, "Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima globalna je zvijezda vodilja koja obasjava dostojanstvo, jednakost o blagostanje i donosi nadu na mračna mjesta".

"Prava proglašena u Univerzalnoj deklaraciji o ljudskim pravima su namijenjena svim ljudima bez obzira na rasu, vjeru mjesto ili bilo kakvu drugu različitost", naveo je generalni sekretar UN.

Gutereš je dodao da su ljudska prava univerzalna, vječna i nedjeljiva i da se "ne može birati između građanskih, političkih, ekonomskih, socijalnih i kulturnih prava".

"Danas odajemo počast i braniteljima ljudskih prava koji rizikuju svoje živote da bi zaštitili ljude pred rastućom mržnjom, rasizmom, netolerancijom i represijom", naveo je generalni sekretar UN.

Bonus video: