Tramp danas kreće na "turneju zahvalnosti" po SAD

"Glas Amerike" dodaje da, međutim, ni kompanija ni novoizabrani predsjednik nisu saopštili detalje dogovora, odnosno koje su prijetnje ili podsticaji upotrebljeni da bi "Kerijer" promjenio stav, kao i da li će radna mjesta iz druge fabrike u Indijanapolisu biti preseljena u Meksiko
0 komentar(a)
Donald Tramp, Foto: Reuters
Donald Tramp, Foto: Reuters
Ažurirano: 01.12.2016. 16:01h

Novoizabrani američki predsjednik Donald Tramp kreće danas na, kako ju je nazvao, " turneju zahvalnosti" u okviru koje će prvo posjetiti Indijanu, a potom održati govor na skupu u Sinsinatiju, u Ohaju.

"Glas Amerike" podsjeća da je Ohajo jedna od ključnih saveznih država, koja je pomogla Trampu da na izborima pobjedi bivšu državnu sekretarku SAD Hilari Klinton. Navodi se da Tramp nije saopštio detalje o tome koja mjesta će još da posjeti, ali očekuje se da će narednih nedjelja obići još nekoliko saveznih država.

Skup u Sinsinatiju će biti održan posle Trampove posjete Indijani gde će da govori o dogovoru sa proizvođačem klima uređaja "Kerijer" da zadrži oko hiljadu radnih mjesta u toj saveznoj državi.

Tramp i novoizabrani potpredsjednik SAD Majk Pens posjetiće fabriku kompanije "Kerijer" u Indijanapolisu i ozvaničniti sporazum o tome da se zadrže poslovi u Indijani, umjesto ranije planiranog preseljenja u Meksiko.

"Glas Amerike" navodi da je "Kerijer", koji je dio industrijskog i vojnog konglomerata "Junajted tehnolodžiz korporejšn", saopštio u srijedu da je odlučio da zadrži operacije u Indijani zbog više faktora, koji obuhvataju i finansijske podsticaje koje nudi ta savezna država, te obećanje nove administracije da će da "kreira poboljšanu i konkurentniju poslovnu klimu u Sjedinjenim Državama".

"Glas Amerike" dodaje da, međutim, ni kompanija ni novoizabrani predsjednik nisu saopštili detalje dogovora, odnosno koje su prijetnje ili podsticaji upotrebljeni da bi "Kerijer" promjenio stav, kao i da li će radna mjesta iz druge fabrike u Indijanapolisu biti preseljena u Meksiko.

Tramp je takođe možda imao određeni uticaj na konglomerat "Junajted tehnolodžiz", u čijem je vlasništvu takođe kompanija koja proizvodi motore za borbene avione i djelom zavisi od ugovora sa američkom vojskom.

Dogovor predstavlja pobjedu za Trampa, koji je tokom predizborne kampanje često obećavao da će da spijreči kompanije da premještaju poslove u druge zemlje, te da će da vrati radna mjesta koja su već izgubljena, nametanjem velikih carina na proizvode koje te kompanije prodaju u SAD, navodi "Glas Amerike".

Bonus video: