Kuba: Počela devetodnevna žalost za Fidelom Kastrom

Masovni mitinzi u čast Kastra, koji je preminuo u petak u 90. godini, trebalo bi da se održe na Trgu revolucije u kubanskoj prijestonici, kao i u gradu Santijago na istoku zemlje
0 komentar(a)
Fidel Kastro, Foto: Reuters
Fidel Kastro, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.11.2016. 10:10h

Na Kubi je počela devetodnevna žalost povodom smrti revolucionarnog vođe Fidela Kastra, na Univerzitetu u Havani na kojem je on studirao stotine studenata viču "Ja sam Fidel", prodaja alkohola je zabranjena, zastave su postavljene na pola koplja i otkazani su svi koncerti.

Rojters navodi da bi masovni mitinzi u čast Kastra, koji je preminuo u petak u 90. godini, trebalo da se održe na Trgu revolucije u kubanskoj prijestonici, kao i u gradu Santijago na istoku zemlje.

Agencija navodi da su novine na ostrvu na kojem živi 11 miliona ljudi odštampane crnim mastilom u znak žalosti zbog Kastrove smrti, umjesto uobičajenog crvenog koje je obilježje zvaničnog dnevnog lista kubanske Komunističke partije "Grenma" i plavog mastila lista komunističke omladine "Buntovna omladine".

"Nismo bili samo siromašni. Živjeli smo u bijedi. Onda je došao Fidel i revolucija. On mi je dao osjećaj da sam čovjek. Sve mu dugujem", kaže 60-godišnji Rafael Urbaj, koji se sjeća kako je ranu mladost proveo na ostrvu udaljenom od kubanske obale na kojem nisu imali pijaću vodu.

Rojters navodi da nije primijećeno pojačano prisustvo vojske ili policije.

Alžir proglasio osam dana žalosti zbog smrti Kastra

Alžir je proglasio osmodnevnu žalost zbog smrti Kastra.

Alžirski mediji su Kastra opisali kao "velikog prijatelja Alžira" i veliku podršku ovoj zemlji u otporu Francuskoj u periodu od 1954. do 1962. godine, objavila je turska agencija Anadolija, a prenio N1.

Kabinet predsjednika Alžira saopštio je da je predsjednik Abdulaziz Buteflika donio odluku o osmodnevnoj žalosti povodom smrti Fidela Kastra, a odluka na snagu stupa sjutra.

Bonus video: