VOĐA REVOLUCIJE I BIVŠI PREDSJEDNIK KUBE

Preminuo Fidel Kastro

Predsjednik Kube Raul Kastro saopštio je nešto poslije ponoći drhtavim glasom na nacionalnoj televiziji da je njegov stariji brat preminuo u petak u 22.29 sati, a saopštenje je završio uzvikujući revolucionarni slogan: "Ka pobjedi, uvijek!"
87 pregleda 128 komentar(a)
Fidel Kastro, Foto: Reuters
Fidel Kastro, Foto: Reuters
Ažurirano: 26.11.2016. 07:10h

Bivši kubanski predsjednik Fidel Kastro, revolucionarni vođa koji je izgradio komunističku državu na pragu SAD i 50 godina prkosio američkim naporima u cilju njegovog svrgavanja, preminuo je u petak uveče u 91. godini, javila je danas kubanska televizija, prenose agencije.

Predsjednik Kube Raul Kastro saopštio je nešto poslije ponoći drhtavim glasom na nacionalnoj televiziji da je njegov stariji brat preminuo u petak u 22.29 sati, a saopštenje je završio uzvikujući revolucionarni slogan: "Ka pobjedi, uvijek!".

Raul Kastro, koji je preuzeo vlast nakon što je njegov stariji brat Fidel hospitalizovan 2006, rekao je da će ostaci revolucionalnog lidera biti kremirani u subotu rano ujutro, "u skladu sa njegovom željom".

Jedna od vodećih svjetskih figura u drugoj polovini 20. vijeka, Fidel Kastro je imao izuzetno veliki uticaj s obzirom na veličinu njegove male karipske ostrvske zemlje, zaključuje AFP.

Kubanske vlasti proglasile su devetodnevnu žalost povodom smrti Kastra, i saopštile da će njegovi ostaci biti sahranjeni 4. decembra u istorijskom jugoistočnom gradu Santijago de Kuba.

"Od 26. novembra do 4. decembra, javne aktivnosti i svečanosti biće obustavljene, a nacionalna zastava biće spuštena na pola koplja na javnim zgradama i vojnim objektima", saopštile su kubanske vlasti, prenosi AFP.

Kastrovi posmrtni ostaci biće sahranjeni poslije četvorodnevne procesije kroz zemlju, dodaje se u saopštenju.