Trampov saradnik slučajno otkrio planove o deportaciji

Kobah je na fotografisanje sa Trampom, poslije sastanka u nedjelju, izašao držeći u ruci djelimično otkrivena dokumenta, čime je novinarima praktično dao na uvid djelove plana
0 komentar(a)
Donald Tramp, Kris Kobah, Foto: Reuters
Donald Tramp, Kris Kobah, Foto: Reuters
Ažurirano: 22.11.2016. 16:48h

Državni sekretar Kanzasa Kris Kobah, koji je pozvan da se pridruži prelaznom timu za imigracionu politiku novog američkog predsjednika Donalda Trampa, nesmotrenim potezom je otkrio javnosti neke detalje plana o deportaciji migranata, izgradnji zida sa Meksikom i zabrani ulaska muslimana u SAD.

Kobah je na fotografisanje sa Trampom, poslije sastanka u nedjelju, izašao držeći u ruci djelimično otkrivena dokumenta, čime je novinarima praktično dao na uvid djelove plana.

U dijelu dokumenta, koji Kobah nije pokrio rukom, u prvom odeljku o zabrani ulaska potencijalnim teroristima navodi se ponovno uspostavljanje sistema praćenja i registracije osoba, koje dolaze ili potiču iz zemalja, a koje se smatraju visokorizičnim kada je riječ o terorizmu, a koji je bio na snazi od 2002. do 2005. godine.

U istom odjeljku, navodi se i obavezna provjera stranih državljana o temama kao što su šerijatski zakon, džihad, jednakost muškaraca i žena i poznavanje ustavnih odredaba SAD.

Kao treća stavka u tom odjeljku navodi se "smanjenje prihvata izbjeglica iz Sirije na nula, pozivanjem na zakon o izbjeglicama iz 1980. godine", prenosi Blic.

U drugom odjeljku po tačkama predstavljen je plan za deporatciju osuđenih kriminalaca stranog porijekla o čemu je Tramp govorio tokom kampanje.

Plan predviđa i izgradnju 1.989 milja dugog zida na granici sa Meksikom, što je takođe jedno od Trampovih obećanja.

Kobah je bio i jedan od autora Nacionalnog sistema za registraciju lica koja ulaze ili izlaze iz zemlje (NSEERS), uspostavljenog nakon teroristickih napada 11. septembra 2001. godine.

Po sistemu u čijoj je izradi učestvovao, oni koji ulaze u SAD iz zemalja "visokog rizika", morali su da budu ispitani i da im se uzme otisak prsta.

Obamina administracija povukla je program 2011. godine uz objašnjenje da je postao suvišan uz ostale programe i mjere koji su donijeti u sklopu borbe protiv terorizma.

Kritičari su optužili Obaminu administraciju da je plan povučen pod pritiskom muslimanskih zajednica u Americi.

Bonus video: