"BOGATE ZEMLJE SE OKREĆU SEBI"

Komesar UN-a: Nacionalisti koriste izbjeglice za širenje straha

Grandi je, u intervjuu za Rojters, rekao da je razgovarao sa zvaničnicima bogatih sjevernih zemalja o tome kako da se ponovo ojača princip prava na azil dok neki političari pogrešno predstavljaju izbjeglice kao prijetnju
0 komentar(a)
izbjeglice, Foto: EPA/Georgi Licovski
izbjeglice, Foto: EPA/Georgi Licovski
Ažurirano: 20.11.2016. 20:04h

Uspon nacionalizma u bogatim zemljama predstavlja zabrinjavajući problem za hiljade izbjeglica koje bježe od ratova, upozorio je danas komesar Ujedinjenih nacija (UN) za izbjeglice, Filipo Grandi.

On je apelovao na međunarodnu zajednicu da se okrene saradnji, a ne izgradnji zidova.

Grandi je, u intervjuu za Rojters, rekao da je razgovarao sa zvaničnicima bogatih sjevernih zemalja o tome kako da se ponovo ojača princip prava na azil dok neki političari pogrešno predstavljaju izbjeglice kao prijetnju.

Na pitanje da li je zabrinut zbog sudara povećanog priliva izbjeglica i rastućeg nacionalizma i populizma na Zapadu, Grandi je odgovorio da jeste.

"Veoma sam zabrinut zbog toga što se taj sudar već dogodio. Imate bogate zemlje koje se sve više okreću sebi", rekao je Grandi.

To se, prema njegovim riječima, videlo u Sjedinjenim Američkim Državama i u Evropi.

"Nažalost, neki koriste te strahove ili loše raspoloženje i povezuju ih sa prisustvom stranaca. To navodi na pogrešan zakljčak. Izbjeglice bježe zato što se plaše", naveo je Grandi.

Preporučujemo za Vas