STRAH OD TRAMPA

Meksiko pokreće program za zaštitu migranata u SAD

Procjenjuje se da SAD imaju 11 do 12 miliona migranata koji borave na njenoj teritoriji bez potrebnih dokumenata, a većina njih su Meksikanci
0 komentar(a)
Donald Tramp, Foto: Beta/AP
Donald Tramp, Foto: Beta/AP
08.02.2019. 02:39h

 Vlada Meksika saopštila je danas da namjerava da pokrene program kojim bi imigrante meksičkog porekla u SAD zaštitila od bilo kakve zloupotrebe, budući da je novoizabrani američki predsjednik Donald Tramp "obećavao" tokom kampanje da će deportovati milione ljudi, prenosi AFP.

Ministarstvo spoljnih poslova nabrojalo je 11 akcija koje bi trebalo da preduzmu meksička ambasada i 50 konzulata u SAD, kako bi migranti porijeklom iz Meksika izbjegli da budu "žrtve zloupotrebe".

"Jedan od koraka je da se zajednica pozove da izbjegava bilo koju konfliktnu situaciju i ne preduzima ništa što može uzrokovati administrativne ili krivične sankcije", navelo je Ministarstvo u saopštenju.

Vlada Meksika aktiviraće i besplatne telefonske linije, koje će biti dostupne 24 sata dnevno, kako bi se razjasnile sve sumnje o imigracionim mjerama ili prijavljenim incidentima.

Tramp je u intervjuu za televiziju CBS izjavio da će oko tri miliona imigranata, koji imaju kriminalni dosije, biti deportovani ili zatvoreni.

Procjenjuje se da SAD imaju 11 do 12 miliona migranata koji borave na njenoj teritoriji bez potrebnih dokumenata, a većina njih su Meksikanci.

Tramp je prošle godine razbijesnio Meksikance nazivajući migrante iz te zemlje "silovateljima" i "korisnicima narkotika", kada je započeo kampanju prošle godine.