Pogledajte trenutak predaje pripadnika Islamske države

U znak predaje podigao je ruke visoko u vazduh i u jednom momentu otkrio i razgolićeni torzo kako bi pokazao da ne nosi oružje
27 komentar(a)
džihadista Mosul, Foto: Screenshot (YouTube)
džihadista Mosul, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 14.11.2016. 09:58h

Pošto su snage iračke vlade zauzele Nimrud, drevni asirski grad koji je Islamska država osvojila prije dvije godine, nastavljaju se borbe sa džihadistima u predgrađima Mosula.

Objavljen je više snimaka pobjede pripadnika iračke vlade u sukobima sa pripadnicima Islamske države, a na jednom od njih je zabilježen trenutak kada su snage kurdskih Pešmerga opkolile grupu džihadista u jednoj zgradi i natjerale ih na predaju.

Na početku snimka Pešmerge viču džihadistima da izađu napolje, uz obećanje da ih "neće ubiti".

Kako bi ih uvjerili da nemaju izbora, vojnici pripadnicima Islamske države govore da su već uhvatili njihove prijatelje, navodeći imena zarobljenih džihadista, prenosi Jutarnji.hr.

Nakon par minuta uvjeravanja izlazi otrcani i prljavi džihadista duge i neuredne kose i brade. U znak predaje podigao je ruke visoko u vazduh i u jednom momentu otkrio i razgolićeni torzo kako bi pokazao da ne nosi oružje (potencijalno samoubilački pojas).

Pošto su ga vojnici opkolili i prslonili uza zid on ih je uvjeravao da se neće raznijeti i odmah pitao koliko je njegovih prijatelja sa njima.

Kurdi mu odgovaraju da su ih uhvatili petoricu, a on im je uzvratio informacijom da su u kući još trojica, možda četvorica džihadista koji su živi i da ne žele se predaju.

Nakon dodatne galame i odguravanja nekoliko vojnika koji su nešto "prisnije" htjeli da razgovaraju sa džihadistom, snimak prestaje.

Bonus video: