Vijetnam uništio zaplijenjenu slonovaču i rogove nosoroga

Rogovi su spaljeni na periferiji glavnog grada Vijetnama, Hanoja, čime se ta zemlja našla među dvadesetak država koje uništavaju zaplijenjene proizvode koji potiču od životinja
0 komentar(a)
Vijetnam, slonovača, Foto: Beta-AP
Vijetnam, slonovača, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 12.11.2016. 10:34h

Vijetnamske vlasti su danas uništile više od 2.200 kilograma zaplijenjene slonovače i rogova nosoroga, čime su uoči međunarodne konferencije u toj zemlji poslale poruku da žele da zaustave ilegalnu trgovinu divljim životinjama. Zaplijenjeni rogovi i slonovača, čija se vrijednost na crnom tržištu procjenjuje na više od sedam miliona dolara, potiču od oko 330 afričkih slonova i 23 nosoroga koje su lovokradice ubile da bi zadovoljile potražnju za slonovim kostima koje se koriste za pravljenje nakita i kućnu dekoraciju, kao i rogova za koje se pogrešno smatra da mogu da izliječe rak. Rogovi su spaljeni na periferiji glavnog grada Vijetnama, Hanoja, čime se ta zemlja našla među dvadesetak država koje uništavaju zaplijenjene proizvode koji potiču od životinja.

Međunarodna konferencija o nezakonitoj trgovini divljim životinjama biće održana tokom sljedeće nedjelje u Hanoju, a očekuje se da će prisustvovati i britanski princ Vilijam. Vijetnam je jedna od ključnih tačaka za tranzit i portošače krijumčarene slonovače i rogova nosoroga.

Bonus video: