Kome će Tramp povjeriti funkcije u administraciji

Pribas je zaslužio Trampovo povjerenje jer ga je tokom kampanje stalno branio, dok su ga mnogi drugi republikanci napadali, piše NBC njuz
3 komentar(a)
Rins Pribus, Donald Tramp, Majk Pens, Foto: Reuters
Rins Pribus, Donald Tramp, Majk Pens, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.11.2016. 17:22h

Poslije izbora Donalda Trampa za šefa Bijele kuće, čini se izvJesnim da će novi američki potpredsjednik biti Majk Pens, a bivši gradonačelnik Njujorka Rudi Đulijani, bliski saradnik Trampa, mogao bi da bude imenovan za državnog tužioca, javio je NBC njuz, pozivajući se na izvore bliske izbornom štabu novoizabranog američkog predsjednika.

Šef Trampovog kabineta mogao bi biti Rajns Pribas, aktuelni predsjednik Republikanskog nacionalnog komiteta.

Pribas je zaslužio Trampovo povjerenje jer ga je tokom kampanje stalno branio, dok su ga mnogi drugi republikanci napadali, piše NBC njuz.

Ali izvor NBC njuza ističe da nije siguran da li je Pribas zainteresovan za ovakvu funkciju.

Mnogo kandidata za državnog sekretara

Više američkih medija navodi da bi Njut Gingrič koji je veliki Trampov podržavalac mogao biti državni sekretar, odnosno šef diplomatije.

Moguće je i da to mjesto pripadne senatoru Bobu Korkeru iz Tenesija koji se trenutno nalazi na čelu Komiteta za vanjske poslove američkog Senata.

Kroker je reakao da će "ozbiljno razmatrati da bude državni sekretar", navodi Politiko.

Politiko takođe navodi da bi Tramp ovu poziciju mogao povjeriti i bivšem ambasadoru SAD u UN, Džonu Boltonu.

Tanjug u diplomatskim izvorima saznaje da za ovu funkciju konkuriše i Pola Dobrianski.

Dobrianski je spoljnopolitička ekspertkinja, koja je imala ključnu ulogu kao diplomata i kreator politike u upravama pet američkih predsjednika, kako demokrata, tako i republikanaca.

Ona je stručnjak za region Istočne Evrope i veliki poznavalac Balkana, kao i bivšeg Sovjetskog Saveza, i stručnjak za političko-vojne poslove.

Bila je državni podsekretar za demokratiju i globalne poslove između 2001. i 2009.

Dobrianski je viša saradnica u Belfer Centru za nauku i međunarodne poslove na Harvard univerzitetu. Članica je Trilateralne komisije, a njena prednost u odnosu na ostale kandidate je upravo to što je - žena.

Ostale funkcije

Penzionisani general potpukovnik i bivši direktor Odbrambene obavještajne agencije Majkl Flin mogao bi biti ministar odbrane, ali bi se ovoj poziciji mogli nadati i senator iz Alabame Džef Sešns koji je lojalni podržavalac novog predsjednika SAD, zatim bivši savjetnik za nacionalnu bezbjednost Stiven Hadli, kao i bivši senator Džim Talent, piše Politiko.

Stiven Mnučin, čovjek koji vodi Trampove finansije pominje kao mogući ministar finansija. On je 17 godina radio u kompaniji Goldman saks, a sada je na čelu privatne investiocione kompanije "Dune Capital Management". Takođe je radio i za banku "One West Bank" koja je 2015 prodata finansijskoj kompaniji "CIT Group".

NBC piše da bi mjesto ministra trgovine moglo pripasti šefu finansija Republikanskog nacionalnog komiteta Luu Ajzenbergu.

Mjesto u Trampovom kabinetu mogao bi dobiti i guverner Nju Džersija Kris Kristi, navodi NBC njuz. On je na konvenciji na kojoj je Tramp izabran za kandidata republikanaca održao "suđenje" kandidatkinji demokrata Hilari Klinton, dok je publika skandirala "zatvorite je".

Nije isključeno imenovanje tužioca za istragu o Hilari Klinton

Menadžerka Trampovog tima danas nije isključila mogućnost imenovanja tužioca koji će voditi istragu o aktivnostima Hilari Klinton dok je bila državna sekretarka pod mandatom predsjednika Baraka Obame, čime je Tramp zaprijetio tokom predizborne debate, javlja Rojters.

Tramp i novoizabrani potpredsjednik SAD Majk Pens "nastoje da ujedine zemlju, ali nismo razgovarali o tome (imenovanju tužioca) proteklih dana, i mislim da će se to razmotriti kada na to dođe red", rekla je Kelijan Konvej za TV mrežu Em-Es-En-Bi-Si.

Ona je slične komentare iznijela i za Ej-Bi-Si i Si-En-En, dan nakon što je republikanski predsednički kandidat iznenadio svijet porazivši demokratsku protivkandidatkinju Hilari Klinton.

Prošlog mjeseca, Tramp je obećao da će staviti Klintonovu iza rešetaka, napadajući je zbog upotrebe privatnog naloga za elektronsku poštu dok je bila državna sekretarka od 2009. do 2013, ocijenivši da je ona time ugrozila nacionalnu bezbjednost.

"Ako pobijedim, naložiću svom javnom tužiocu da imenuje specijalnog tužioca koji će se pozabaviti tim slučajem. Jer nikada nije bilo toliko laži i toliko prevara", rekao je Tramp tokom debate sa Klintinovom prije tačno mjesec dana.

FBI, koji je istraživao o slučaju mejlova Hilari Klinton, u nedjelju ju je, samo dva dana uoči izbora, oslobodio krivice i ostao pri svom ranijem zaključku da nema osnova za krivične optužbe protiv nje, podsjeća britanska agencija.

Bonus video: