Hilari Klinton kao Al Gor: Osvojiće više glasova, ali je izgubila na izborima

Klinton je dobila 59.300.000 glasova, a sljedeći predsjednik SAD Donald Tramp 59.150.000 glasova, pokazuju nepotpuni podaci više američkih medija, među kojima su Njujork tajms i NBC njuz
63 pregleda 4 komentar(a)
Donald Tramp, Hilari Klinton, Foto: Reuters
Donald Tramp, Hilari Klinton, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.11.2016. 15:47h

Predsjednička kandidatkinja demokrata Hilari Klinton mogla bi da doživi sudbinu svog stranačkog kolege Ala Gora koji je 2000. godine na izborima u SAD dobio ukupno više glasova, ali je ipak izgubio izbore zbog specifičnog elektorskog sistema.

Klinton je dobila 59.300.000 glasova, a sljedeći predsjednik SAD Donald Tramp 59.150.000 glasova, pokazuju nepotpuni podaci više američkih medija, među kojima su Njujork tajms i NBC njuz.

Najviše glasova nedostaje iz država Kalifornije i Vašingtona, gdje je Klinton ubedljivo pobijedila pa bi razlika mogla biti veća.

Kandidat republikanaca je međutim pobijedio na izborima, pošto se predsjednik SAD bira po posrednom sistemu, u kojem svaka savezna država daje određen broj elektora srazmjerno broju stanovnika.

Tramp je došao do pobjede pošto je odnio više glasova u Pensilvaniji i Viskonsinu, tradicionalno demokratskim državama za koje se smatralo da će sigurno otići Hilari Klinton.

Tramp takođe trenutno bolje stoji i u Mičigenu, takođe demokratskoj državi u kojoj ima dosta bijelih glasača bez visokog obrazovanja koji su izgleda pretežno glasali za republikanskog kandidata.

U američkoj istoriji se dosad samo tri puta desilo da kandidat koji dobije više glasova izgubi na izborima. Tako je bilo 1876, 1888. i posljednji put 2000. godine, kada je demokrata Gor dobio više glasova na nivou cijele zemlje, ali je Džordž Buš mlađi osvojio više elektora.

Bonus video: