Znak pozdrava predsjedniku: Severna Koreja planira nova nuklearna testiranja

Kako se navodi, mogle bi biti lansirane rakete Masudan ili BM-35, koje imaju domet do americkog ostrva Guam, koje se nalazi u zapadnom Pacifiku
0 komentar(a)
Kim Džong Un, Foto: Reuters
Kim Džong Un, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.11.2016. 11:25h

Predsjednik Sjeverne Koreje Kim Džong mogao bi u utorak, na dan predsjedničkih izbora u Sjedinjenim američkim državama (SAD) da izvrši testiranje rakete, kao "znak pozdrava" novom predsjedniku, prenosi danas Dejli mejl.

Kako se navodi, mogle bi biti lansirane rakete Masudan ili BM-35, koje imaju domet do americkog ostrva Guam, koje se nalazi u zapadnom Pacifiku.

Sjeverna Koreja nastavlja da izvodi raketne i nuklearne probe, uprkos sankcijama koje su joj uvele SAD i druge zapadne države, a američke i južnokorejske snage raspoređene duž granice Južne Koreje su u punoj propravnosti.

Dejli mejl navodi i da bi ta proba mogla značiti i upozorenje novoizabranom predsjedniku SAD.

Zvaničnici iz Seula kažu da nadgledaju svaki potez sjevernokorejske vojske i da su u potpunosti spremni da odgovore na svaku provokaciju.

"Sve bezbjednosne i vojne službe su u pripravnosti, uključujući i protivraketni odbrambeni sistem zvani Tad", rekao je portparol vojske Južne Koreje.

Bonus video: