Japanski umjetnik osmislio najtačniju mapu Zemlje

Narukava je “podijelio” planetu na 96 jednakih regiona, a onda prenio dimenzije sa sfere na tetraedar, a onda ponovo na pravougaonu mapu.
0 komentar(a)
Hadime Narukava, mapa
Hadime Narukava, mapa
Ažurirano: 06.11.2016. 10:16h

Predstavljanje Zemljinog “šara” na ravnim trodimenzionalnim komadima papira je vrlo zahtjevno, ali se ljudi već vjekovima oslanjaju na njih.

Medutim, japanski umjetnik i arhitekta Hadime Narukava pronašao je način da proporcionalno i tačno predstavi veličinu kopna, vodeci pritom računa o zakrivljenosti Zemlje, prenosi B92.

Njegova mapa je toliko dobra, da je osvojila japansku nagradu za “izuzetan dizajn”.

Kako objašnjava sajt Popular Mechanics, Narukava je “podijelio” planetu na 96 jednakih regiona, a onda prenio dimenzije sa sfere na tetraedar (geometrijsko tijelo koje ograničavaju četiri jednakostranična trougla), a onda ponovo na pravougaonu mapu.

Tačnost njegove mape je bez presedana. Kako je ocijenila japanska komisija, ona “vjerno predstavlja sve okeane i kontinente, uključujući i zapostavljeni Antarktik”.

Nažalost, male su šanse da će zamijeniti postojeće mape, zbog toga što se ne poklapa sa stranama svijeta, koji su glavni orijentir civilizacije od njenog nastanka.

Bonus video: