Nigerija: Vojnici spasili jednu od djevojčica koju je oteo Boko Haram

Djevojčica je pronađena sa desetomjesečnim sinom, istakao je Usman
1 komentar(a)
Nigerija vojska, Foto: Reuters
Nigerija vojska, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.11.2016. 11:39h

Nigerijska vojska saopštila je danas da je u blizini granice sa Kamerunom pronašla jednu od više od 270 djevojčica, koje su prije više od dvije godine pripadnici islamističke ekstremističke grupe Boko Haram oteli iz škole u nigerijskom gradu Čiboku.

"Nigerijski vojnici spasiili su još jednu učenicu iz Čiboka u Pulki u petak uveče", rekao je portparol nigerijske vojske Sani Usman za AFP.

Usman je djevojčicu identifikovao kao Marijam Ali Maijanga i istakao da su je pronašli vojnici dok su pratili bjegunce iz baze Boko Harama u šumi u Bornu, prenosi Rojters.

Djevojčica je pronađena sa desetomjesečnim sinom, istakao je Usman.

Neimenovani zvaničnik nigerijskog grada Čiboka sredinom oktobra je rekao da nigerijska vlada pregovara o oslobađanju još 83 djevojčice iz Čiboka koje su otete prije dvije i po godine, ali više od 100 drugih djevojčica ne žele da napuste svoje otmičare iz islamističke ekstremističke grupe Boko Haram.

Oko 276 učenica kidnapovano je iz škole u sjeveroistočnom Čiboku u aprilu 2014. godine, a Bitrus kaže da je, kako navode oslobođene djevojčice, nekoliko desetina otetih učenica pobjeglo odmah, dok je najmanje polovina djevojčica preminula u zarobljeništvu.

Čibok je mala, konzervativna hrišćanska enklava u pretežno muslimanskoj sjevernoj Nigeriji.

Bonus video: