Južna Koreja: U jeku skandala "ženski Raspućin" predsjednica smijenila premijera

Žena u centru skandala koji je potresao Južnu Koreju, a koju su mediji nazvali "ženski Raspućin", saslušana je 31. oktobra u tužilaštvu kako bi se utvrdilo da li je iskoristila svoje bliske veze sa predsjednicom Park Geun-Hje da bi se iz sijenke miješala u državne poslove i obogatila se na ilegalan način
0 komentar(a)
Park Geun hje, Foto: Reuters
Park Geun hje, Foto: Reuters
Ažurirano: 02.11.2016. 15:08h

Predsjednica Južne Koreje Park Guen-Hje smijenila je danas premijera te zemlje u jeku skandala u koji je umiješana njena dugogodišnja prijateljica Čoi Sun-Sil, koju su mediji nazvali "ženski Raspućin".

Iz predsjedničke kancelarije je ubrzo objavljeno da su imenovani novi premijer i ministar finansija.

Očekuje se da će Kim Bjong-jun, prvi sekretar bivšeg predsjednika Ro Mu Hjuna, naslijediti Hvang Kjo Ana na mjestu premijera, prenosi Rojters.

Kancelarija južnokorejske predsjednice imenovala je predsjedavajućeg Komisija za finansijske usluge Jim Džong-jonga za ministra finansija i zamjenika premijera.

Žena u centru skandala koji je potresao Južnu Koreju, a koju su mediji nazvali "ženski Raspućin", saslušana je 31. oktobra u tužilaštvu kako bi se utvrdilo da li je iskoristila svoje bliske veze sa predsjednicom Park Geun-Hje da bi se iz sijenke miješala u državne poslove i obogatila se na ilegalan način.

Skandal je izbio prošle nedjelje kad je, nakon višenedjeljnih spekulacija, Park priznala da joj je Čoi uređivala neke govore i pomogla na polju odnosa sa javnošću.

Južnokorejski mediji su izvijestili da je Čoi, koja nije zaposlena u administraciji, možda igrala veliku ulogu u državnim poslovima.

Taj, na trenutke bizarni skandal, u Južnoj Koreji ozbiljno je podrio javni status predsjednice Park i njenu sposobnost upravljanja zemljom.

"Ženski Raspućin" je 60-godišnja Čoi Sun-Sil, okružena zabrinjavajućom kvazi-vjerskom mistikom, kćerka pokojnog Čoi Tae-Mina, monaha koji se ženio šest puta, imao nekoliko pseudonima i osnovao grupu vjerskog kulta "Crkva vječnog života".

Čoi Sun-Sil je zvanično pod istragom zbog korišćenja svojih veza sa Park da prisiljava kompanije kao što je "Samsung" na pozamašne donacije dvijema neprofitnim fondacijama koje je ona osnovala, kako mediji navode, za svoju ličnu korist.

Neki mediji tvrde da Čoi čak ima sopstveni krug pomoćnika koji savjetuju predsjednicu koga da imenuje na koju funkciju, kako da rješava politička pitanja, pa čak i o tome šta će da obuče.

Zbog ovoga skandala je popularnost južnokorejske predsjednice pala na rekordno nizak nivo, iako se ona javno izvinila zbog toga što je "zabrinula narod".

Bonus video: