BIVŠI KONGRESMEN SLAO PORUKE 15-GODIŠNJOJ DJEVOJČICI

Mejlovi Klintonove otkriveni u istrazi o pedofilskom skandalu

Kandidat Republikanske partije za predsjednika SAD Donald Tramp nazvao je "najvećim političkim skandalom od Votergejta"
0 komentar(a)
Hilari Klinton, Foto: Reuters
Hilari Klinton, Foto: Reuters
Ažurirano: 29.10.2016. 08:56h

Entoni Vajner, u čijem su kompjuteru pronađeni mejlovi demokratske kandidatkinje za predsjednika SAD Hilari Klinton zbog čega ja FBI najavio mogućnost ponovne istrage protiv nje, bivši je demokratski kongresmen iz Njujorka koji se kandidovao i za gradonačelnika "Velike jabuke".

Mejlovi demokratske kandidatkinje za predsjednicu SAD Hilari Klinton, zbog kojih je FBI najavio mogućnost ponovne istrage protiv nje otkriveni su tokom federalne istrage zbog SMS poruka seksualnog karaktera koje je bivši kongresmen Entoni Vajner slao 15-godišnjoj djevojci, saznaju američki mediji.

Mejlovi Klintonove otkriveni su tokom federalne istrage zbog SMS poruka seksualnog karaktera koje je Vajner slao 15-godišnjoj devojci, saznaju američki mediji, pri čemu "Si-Bi-Es" izveštava da su njeni mejlovi pronađeni u laptopu koji su zajedno koristili Vajner i njegova supruga Huma Abedin, dugogodišnja saradnica Klintonove, s kojom se Vajner u međuvremenu razišao.

Politička karijera Vajnera (52) propala je prije nekoliko godina zbog njegovih "indiskretnih poruka putem interneta", navodi "Njujork tajms".

Sunovrat bivšeg njujorškog kongresmena u očima javnosti počeo je, zapravo, u maju 2011, kada je sa njegovog Tviter naloga objavljena kompromitujuća fotografija, za šta je on prvobitno odbacio odgovornost tvrdeći da je hakovan.

Skandal se, međutim, zahuktao kada su na svjetlost dana izbili i njegovi raskalašni razgovori putem interneta sa drugim ženama, pa je on 16. juna 2011. najavio ostavku u Kongresu na konferenciji u Bruklinu izvinivši se za "lične greške i neugodnost koju je izazvao".

U proljeće 2013., dvije godine nakon što mu je karijera doživjela skoro fatalni krah, Vajner je saopštio da će se pridružiti trci za gradonačelnika Njujorka i tada su, kako su pokazivale ankete, postojali neki ohrabrujući znaci da bi on mogao da doživi politički preporod.

Međutim, izbijanje na površinu novih onlajn poruka nepristojne sadržine primoralo ga je da prizna da je fotografije i tekstualne poruke seksualne prirode nastavio da šalje ženskim pristalicama tokom najmanje godinu nakon što je napustio Kongres, te je na izborima osvojio manje od pet odsto glasova.

Vajnerova supruga Abedin je u avgustu ove godine izjavila da će se sa njim rastati poslije još jedne objave, ovoga puta u "Njujork postu", da je nastavio da razmjenjuje nedopuštene onlajn poruke sa jednom ženom, a manje od mjesec dana kasnije "Dejli mejl" je objavio da on takve razgovore ima i sa 15-godišnjom djevojčicom.

FBI je u petak saopštio da je, tokom istrage o protivzakonitim razgovorima koje je Vajner vodio sa devojčicom, otkrio i nove mejlove vezane za slučaj Hilari Klinton, što je uzdrmalo predsjedničku kampanju samo 11 dana uoči izbora, zaključuje njujorški dnevnik.

ABC navodi da je riječ o maloljetnoj djevojci iz Sjeverne Karoline, a CBS izvještava da su mejlovi Klintonove pronađeni u laptopu koji su zajedno koristili Vajner i njegova supruga Huma Abedin, dugogodišnja saradnica Klintonove, sa kojom se Vajner razišao.

Klintonova je izjavila da je njen predizborni tim čuo za "glasine" o vezi Abedinove, Vajnera i novih mejlova, ali je navela da u timu "ne znaju čemu da vjeruju".

"Za sada, vaša procjena je dobra koliko i moja i ja ne mislim da je to dovoljno", rekla je demokratska predsjednička kandidatkinja.

Ona je, u vezi sa jučerašnjim pismom republikanskom vođstvu Kongresa direktora FBI Džejmsa Komija, kojim je najavio mogućnost nove istrage protiv Klintonove zbog korišćenja privatnog servera za slanje povjerljivih mejlova tokom obavljanja funkcije državne sekretarke SAD od 2009. do 2013, kazala da je “uverena” da rezultati obnovljene istrage "neće promjeniti zaključak donjet u julu" ove godine kada je istraga obustavljena.

"Mi ne znamo činjenice, zbog čega pozivamo FBI da objavi sve informacije koje ima. Čak je i FBI direktor Džejms Komi naveo da ova nova informacija možda neće imati značaja, prema tome dajte je", kazala je Klintonova juče na predizbornom mitingu u De Mojnu u Ajovi.

Kandidat Republikanske partije za predsjednika SAD Donald Tramp nazvao je "najvećim političkim skandalom od Votergejta" mogućnost ponovne istrage FBI protiv njegove demokratske rivalke Hilari KIlinton u vezi njenog korišćenja privatnih mejlova tokom vođenja Stejt departmenta.

Na predizbornim mitinzima u saveznim državama Nju Hempšir, Mejn i Ajova Tramp je žestoko napao Klintonovu kao korumpiranu liderku kojoj se ne može vjerovati, a istovremeno je ublažio tvrdnje da je politički sistem u SAD namješten protiv njega, prenosi Rojters.

Tramp je u posljednja tri mjeseca više puta napao direktora FBI Džejmsa Komija zbog toga što nije pokrenuo proces protiv Klintonove zbog načina na koji se odnosila prema poverljivim informacijama dok je bila američka državna sekretarka od 2009. do 2013. Sada je odjednom okrenuo priču i novu najavu FBI uporedio sa poznatim skandalom iz 70-godina prošlog vijeka SAD koji je na ostavku natjerao predsjednika Ričarda Niksona.

Preporučujemo za Vas