Nakon pola milenijuma otvoreno Hristovo grobno mjesto

"Biće ovo duga naučna analiza, ali ćemo konačno moći da vidimo originalnu kamenu površinu na kojoj je, prema tradiciji, bilo postavljeno Hristovo tijelo"
12 komentar(a)
Hristov grob, Foto: Printscreen
Hristov grob, Foto: Printscreen
Ažurirano: 28.10.2016. 07:41h

Po prvi put nakon više vjekova, naučnici u Hramu Vaskrsenja Hristovog izložili su površinu onoga što se tradicionalno smatra grobom Isusa Hrista.

Grobno mjesto nalazi se u Hramu Vaskrsenja Hristovog u Starom gradu Jerusalimu, a prekriveno je mermerom od 1555. godine, a vjerovatno i vjekovima ranije.

"Mermer koji prekriva grobnicu je uklonjen, a iznenadilo nas je koliko se materijala nalazi ispod njega", rekao je Frederik Hibert, arheolog National Geographic i partner u projektu restauracije.

"Biće ovo duga naučna analiza, ali ćemo konačno moći da vidimo originalnu kamenu površinu na kojoj je, prema tradiciji, bilo postavljeno Hristovo tijelo".

Prema hrišćanskoj tradiciji, tijelo Isusa Hrista je stavljeno na odar nakon što su ga Rimljani razapeli u njegovoj 30. ili 33. godini.

Hrišćansko vjerovanje kaže da je Hrist vaskrsao poslije smrti, a da su žene koje su došle tri dana nakon sahrane prijavile da njegovog tijela nema, prenosi RTS.

Sada je Hristov grob okružen malom strukturom poznatom kao Edikul (od latinske reči aedicule, odnosno "kućica"), koji je rekonstruisan 1808-1810 nakon što je uništen u požaru.

Tim naučnika Nacionalnog tehničkog Univerziteta u Atini sada obnavlja Edikul i unutrašnjost grobnice pod rukovodstvom profesora Antonija Moropouloa.

Izložen grob daje istraživačima jedinstvenu priliku da prouče površinu onoga što se smatra najsvetijim u hrišćanstvu.

Analiza originalnog kamena omogućiće naučnicima da istraže ne samo originalni oblik grobnice, već i kako je evoluirala kao središte poštovanja, jer ju je prvi put identifikovala sveta Jelena, majka rimskog cara Konstantina, 326 godina nakon Hristovog raspeća.

"Tehnike koje koristimo u dokumentovanju ovog jedinstvenog spomenika će omogućiti svijetu da prouči naše nalaze kao da su i oni sami bili u grobu Hristovom", rekao je Moropoulou.

Bonus video: