HRW: Mine ID ubile ili ranile stotine civila u Manbidžu

Snage na čelu sa Kurdima su preuzele kontrolu nad Manbidžom u avgustu, više od dvije godine nakon što su ekstremisti IS zauzeli taj sirijski grad, podsjeća američka agencija
4 komentar(a)
Islamska država, Foto: Reuters
Islamska država, Foto: Reuters
Ažurirano: 26.10.2016. 10:43h

Improvizovane mine koje su postavili pripadnici Islamske države (ID) ubile su i ranile stotine civila, među kojima desetine djece, u gradu Manbidžu koji je nedavno oslobođen od ekstremista u sjevernoj Siriji, saopštila je danas međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava "Hjuman rajts voč" (HRW).

HRW, u danas objavljenom izvještaju, navodi da je tokom petodnevne istrage ovog mjeseca sakupio imena 69 ubijenih civila, uključujući 19 djece, koji su smrtno stradali od improvizovanih mina u školama, kućama i na putevima u Manbidžu, prenosi AP.

Žrtve su ubijene tokom i posle borbi za kontrolu nad tim gradom.

Ole Solvang, zamjenik direktora za vanredne situacije u ovoj organizaciji sa sjedištem u Njujorku, kaže da je Islamska država "minirala praktično sve, pa čak i sudopere, prije nego što je napustila grad".

Snage na čelu sa Kurdima su preuzele kontrolu nad Manbidžom u avgustu, više od dvije godine nakon što su ekstremisti IS zauzeli taj sirijski grad, podsjeća američka agencija.

Bonus video: