Lavrov: Zapad bi da i dalje nameće svoju volju cijelom svijetu

Lavrov je, uoči današnje posete Španiji, madridskom dnevniku "Pais" rekao da je Evropska unija "kratkovido" i "po direktnom naređenju Vašingtona" zavela Rusiji sankcije od kojih je šteta za EU veća od 100 milijardi evra
0 komentar(a)
Sergej Lavrov, Foto: Reuters
Sergej Lavrov, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.12.2018. 23:08h

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov je ocijenio da SAD i zapadne zemlje nastoje da "po svaku cijenu zadrže svoju vodeću ulogu i nametnu svoju volju i vrijednosti svuda po svijetu", uprkos tome što je svjetski politički poredak sve multipolarniji.

Lavrov je, uoči današnje posjete Španiji, madridskom dnevniku "Pais" rekao da je Evropska unija "kratkovido" i "po direktnom naređenju Vašingtona" zavela Rusiji sankcije od kojih je šteta za EU veća od 100 milijardi eura.

Ruski ministar inostranih poslova je mišljenja da je američki predsjednik Donald Tramp "pragmatičar" koji može shvatiti da je stabilna i predvidiva saradnja s Rusijom mnogo korisnija za Amerikance nego "nastavak bezrazložnog sukoba".

"U političkim bitkama u Vašingtonu se aktivno igra 'na kartu Rusije' i vještački podstiče mržnja prema Rusiji", ocijenio je Lavrov, a samo ako to prestane "moći će da se ponovo uspostavi široka saradnja koja bi doprinijela da se poboljša i svjetska situacija".

Šef ruske diplomatije je, ciljajući na povlačenje SAD iz sporazuma sa SSSR-om o nuklearnim raketama kratkog i srednjeg dometa, upozorio da su "i sporazumi o razoružanju zatočenici unutrašnjih političkih previranja u SAD".

"Vladajući američki politički krugovi tvrdoglavo odbijaju da priznaju objektivnu stvarnost nastajanja multipolarnog političkog poretka u svijetu", kaže Lavrov.

On je dodao da je "posledica toga da se nezavisna spoljna politika Rusije i naš suvereni stav prema ključnim problemima današnjice, vide kao prijetnja za svjetsku prevlast SAD i Zapada u cjelini".

Ruski ministar smatra da zato SAD i Zapad i nameću Rusiji jednostrane ekonomske sankcije, zastrašuju vojnim aktivnostima uz ruske granice  sprovode "informativne kampanje protiv Rusije bez premca po oštrini".

Od sankcija, kako je primijetio, Amerikanci ne trpe štetu, već Evropska unija, što jako dobro uočavaju njemački i drugi evropski privredni krugovi.

Lavrov je naglasio da Rusija i Evropa mogu i treba da sarađuju i u rješavanju mnogih svjetskih problema, rekao je da je Moskva "spremna za pragmatičan i konstruktivan dijalog, s tim da se odnosi postave na temelje međunarodnog prava, uz poštovanje obostranih interesa".