PLAĆEN OTKUP?

Nakon četiri godine: Somalijski pirati oslobodili 26 mornara

Pirati u blizini somalijske obale bili su ozbiljna prijetnja globalnoj brodskoj industriji, ali su napadi dramatično smanjeni u proteklim godinama, nakon što su brodovi počeli da uvode naouružane čuvare, a pomorske snage Evropske unije pojačale patrole
88 pregleda 0 komentar(a)
Pirati zastava, Foto: Shutterstock
Pirati zastava, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 22.10.2016. 18:09h

Somalijski gusari objavili su danas da su oslobodili 26 mornara koji su držani kao taoci tokom četiri godine, pošto je plaćen otkup.

Posada iz Vijetnama, Kambodže, Indonezije i Kine, kao i sa Tajvana i Filipina, bila je među nekoliko talaca koji su još u rukama somalijskih pirata.

Mornari koji su oslobođeni danas, bili su posada tajvanskog ribarskog broda FV Naham 3, koji su pirati oteli u martu 2012. godine. Brod je kasnije potopljen.

Prema navodima koji još nisu potvrđeni, za oslobađanje mornara plaćen je otkup od 1,5 miliona dolara, javila je agencija AP.

Pirati u blizini somalijske obale bili su ozbiljna prijetnja globalnoj brodskoj industriji, ali su napadi dramatično smanjeni u proteklim godinama, nakon što su brodovi počeli da uvode naouružane čuvare, a pomorske snage Evropske unije pojačale patrole.