Tramp u opštem ratu protiv svih: Ja sam žrtva zavjere

"Vidjeli smo iz prve ruke u dokumentima Vikiliksa, u kojima se Hilari Klinton tajno sastaje s međunarodnim bankarima da planira uništenje suvereniteta SAD kako bi obogatio te globalne finansijske sile, svoje specijalne prijatelje i svoje donatore. Cijela istina"
75 pregleda 1 komentar(a)
Donald Tramp, Foto: Beta
Donald Tramp, Foto: Beta
Ažurirano: 14.10.2016. 14:21h

Republikanski kandidat za predsjednika SAD Donald Tramp pokrenuo je opšti rat ne samo protiv svoje rivalke Hilari Klinton, već i protiv medija, ali i Republikanske partije.

Tramp je juče na skupu u Floridi rekao da su se demokratska kandidatkinja i mediji urotili protiv njega, da je on, kao i američki narod, žrtva "zavjere" i da je i jedan od republikanskih lidera dio "zlog dogovora" protiv njega.

Posle prve predsjedničke debate, koju je po opštoj ocjeni dobila kandidatkinja demokrata, Trampu je počela da pada podrška u anketama, da bi novi udarac doživeo objavljivanjem 11 godina starog snimka na kojem se hvali kako može nekažnjeno da dira žene za intimna mjesta protiv njihove volje samo zato što je zvijezda.

Republikanski lideri su počeli polakao da se distanciraju od svog predsjedničkog kandidata na šta je on osuo paljbu na njih nazvavši predsjednika Predstavničkog doma Pola Rajana, republikanca s najvišim položajem u SAD, "slabim i neefikasnim liderom".

Novu fazu u debati Tramp je najavio početkom ove nedelje kada je rekao da su "skinuti okovi s njega" pošto su se neki istaknuti republikanci distancirali od njegove predsjedničke kampanje.

Tramp, koji je bio pod pritiskom Republikanske partije da bude odmereniji u nastupima kako bi privukao širi sloj glasača, izgleda kao da je jedva čekao da se oslobodi stega konvencionalne politike, pa je počeo oštre napade na sve koji se ne slažu s njim, što će teško privući ne samo nezavisne glasače, već i umjerene simpatizere Republikanske partije.

U međuvremenu su se pojavili novi navodi o Trampovom seksualnom uznemiravanju žena, što je Tramp okarakterisao kao "zle tvrdnje" koje su "totalno i apsolutno lažne" i proizvod zavjere u koju su uključeni mediji poput Njujork tajmsa protiv kojeg je najavio i tužbu.

Pozivajući se na imejlove koje je objavio Vikiliks, Tramp je rekao da su se "novinari udružili i urotili direktno sa štabom Hilari Klinton da joj pomognu da pobjedi na izborima".

"Ovo je zavjera protiv tebe, američki narode, i ne možemo dozvoliti da se to desi ili nastavi", rekao je Tramp, dodajući da će on rado da primi svu tu paljbu na sebe.

Tramp je u dio zavjere uključio i Rajana, koji je u ponedjeljak rekao da ga više neće branti i da će se fokusirati na odbranu republikanske većine u Predstavnilčkom domu. Tramp je izgleda posebno nezadovoljan što mu Rajan nije čestitao na uspješnoj drugoj televizijskoj debati, koju je prema anketama, opet dobila Klinton.

"Zar ne biste pomislili da će Pol Rajan reći 'dobar nastup'? Pred otprilke najvećom publikom za drugu predsjedničku kampanju u istoriji zemlje? Zar ne mislite da će reći 'dobar nastup, Don. 'Ajmo. Pobjedimo tu varalicu. Ona je varalica. 'Ajde da je pobjedimo. Moramo da je zaustavimo'. Ne, on to nije uradio. Ima tu cio taj dogovor. Cio taj dogovor je tu i mi ćemo to srediti. Ja uvek to sredim. Ali je tu cio taj zao dogovor", rekao je Tramp.

S optužbama na račun "korporativnih" medija, navodima da je "naša velika civilizacija" pred kobnim sudom i teorijama zavjera o bankama, Tramp najviše može da računa na sledbednike takozvane alternativne desnice (alt-right), čiji se glasovi mogu čuti na portalu Brejtbart njuz, čiji je bivši dirkor Stiven Benon od letos šef Trampove kampanje.

"Vidjeli smo iz prve ruke u dokumentima Vikiliksa, u kojima se Hilari Klinton tajno sastaje s međunarodnim bankarima da planira uništenje suvereniteta SAD kako bi obogatio te globalne finansijske sile, svoje specijalne prijatelje i svoje donatore. Cijela istina", rekao je Tramp.

Klinton sada ima prednost u anketama u prosjeku od 6,5 do sedam odsto, pokazuju podaci portala Rilklirpolitiks.

Posljednja anketa koja je objavljena, LA tajms/USC treking, kaže da je trka izjednačena, ali to zapravo nije dobra vijest za Trampa, pošto je tokom cijelog izbornog ciklusa LA tajms davao prednost Trampu po nekoliko odsto usled specifične metodologije.

Jučerašnja anketa Foks njuza daje prednost Hilari Klinton od sedam do osam odsto. Rojters/Ipsos u sredu daje sličnu prednost kandidatkinji demokrata, a u anketi NBC njuz/Vol strit džurnal u ponedjeljak čak 11 odsto.

S manje od mjesec dana do izbora, Trampu su šanse za pobjedu manje od 15 odsto. U modernoj istoriji predsjedničkih izbora u SAD niko nije uspio da nadoknadi zaostatak kakav sada ima Tramp.

Bonus video: