Netanjahu: Izraelski nuklearni reaktor će se zvati Šimon Peres

Sudeći po izvještaju Federacije američkih naučnika iz 2014. godine vjeruje se da jevrejska država ima 80 do 400 komada nuklearnog oružja, iako autori dokumenta procjenjuju da je ta brojka bliža 80, prenio Tajms of Izrael
53 pregleda 3 komentar(a)
Benjamin Netanjahu, Foto: Reuters
Benjamin Netanjahu, Foto: Reuters
Ažurirano: 10.10.2016. 09:02h

Izraelski nuklearni reaktor u Dimoni u pustinji Negev na jugu zemlje dobiće novo ime Šimon Peres, najavio je premijer Benjamin Netanjahu, a objavio je njegov kabinet na Tviteru.

"Namjera mi je da imenujem postrojenje za atomsko istraživanje u Dimoni po Šimonu Peresu", rekao je Netanjahu na sjednici vlade u nedjelju, objasnivši da je "Peres radio na osnivanju tog važnog postrojenja koje je bilo vrlo važno za bezbjednost Izraela tokom generacija".

Postrojenje se do sada zval Nuklearni istraživački centar-Negev. Peres, bivši predsjednik i premijer Izraela, preminuo je prije nepune dvije nedelje u 94. godini pošto je pretrpio moždani udar. On je pomogao osnivanje tajnog nuklearnog postrojenja u Dimoni kasnih 1950-tih i ranih 1960-tih godina uz pomoć Francuske.

Izraelski lideri međutim nikada nisu ni priznali niti porekli da posjeduju atomsku bombu, ali su uvek govorili da je neće prvi upotrebiti u regionu.

Britanski list Gardijan objavio je 2010. da je Izrael ponudio Južnoj Africi 1975, u vreme aparthejda, nuklearne bojeve glave, citirajući novu knjigu Amerikanca Saše Polakova Suranskog koja je otkrila tajne dokumente, opisujući bliske veze između dvije zemlje. Ako se dokaže da su dokumenti autentični mogao bi to biti prvi zvaničan dokaz da Izrael posjeduje atomsko oružje, prenjeli su tada izraelski mediji.

Vjeruje se zapravo da je jevrejska država jedina nuklearna sila na Bliskom istoku.

Nezavisni stručnjaci su još osamdesetih godina prošlog vijeka procjenili da Izrael raspolaže sa 100 do 200 bojevih nuklearnih glava, na osnovu fotografija i informacija koje je izraelski atomski špijun Mordehaj Vanunu dao britanskom Sandej tajmsu. Vanunu je prije toga radio kao tehničar u nuklearnom reaktoru u Dimoni. On je, zbog špijunaže, osuđen i odslužio 18 godina.

Portparolka Peresa, Ajelet Friš, je poslije pisanja Gardijana kategorički demantovala izveštaj da je on ponudio nuklearne bojeve glave Južnoj Africi 1975, kada je bio ministar odbrane.

Ona je naglasila da "nikada nije bilo nikakvih pregovora" o tome između dvije zemlje, nasuprot onome, kako je izvjestio britanski list Friš je rekla i da predsjednik Peres nije pozvan da bilo šta komentariše prije objavljivanja članka u Gardijanu.

"Žalimo što list nije tražio komentar predsjedničke kancelarije. Da je to učinio, otkrilo bi se da je priča pogrešna i bez osnove", rekla je Friš.

Bivši državni sekretar SAD i general Kolin Pauel naveo je da Izrael posjeduje 200 komada nuklearnog oružja, u jednoj od imejl poruka do kojih su nedavno došli ruski hakeri.

Povodom govora izraelskog premijera Netanjahua u martu 2015. u Kongresu SAD, o opasnostima koje predstavlja nuklearni sporazum s Iranom, Pauel je napisao da sumnja da bi iranski režim upotrebio atomsku bombu, čak i da može da je nabavi, pošto "momci u Teheranu znaju da ih Izrael ima 200, sve uperene na Teheran".

On je tu poruku poslao donatoru Demokratske partije SAD Džefriju Lidsu.

Sudeći po izvještaju Federacije američkih naučnika iz 2014. godine vjeruje se da jevrejska država ima 80 do 400 komada nuklearnog oružja, iako autori dokumenta procjenjuju da je ta brojka bliža 80, prenio Tajms of Izrael.

Bonus video: