Demokrate nervozne i optimistične: Prilika da ubrzaju odlazak Trampa?

Demokratama su još svježa sjećanja na 2016. godinu, kada su u nevjerici posmatrali kako Tramp na predsjedničkim izborima pobjeđuje njihovu kandidatkinju Hilari Klinton, nasuprot predviđanjima
1 komentar(a)
Donald Tramp, Foto: Reuters
Donald Tramp, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.11.2018. 16:31h

Izbori za američki Kongres i za vlasti saveznih država koji će sjutra biti održani širom SAD prilika su da demokrate ponovo postanu važan faktor na političkoj sceni i da ubrzaju odlazak predsjednika Donalda Trampa kog vide kao opasnu snagu.

Uoči izbora za svih 435 članova Predstavničkog doma Kongresa i trećinu članova Senata, za guvernere i parlamente većine saveznih država, mnoge demokrate su podjednako i nervozne i optimistične, navodi Asošiejted pres.

Još su im svježa sjećanja na 2016. godinu, kada su u nevjerici posmatrali kako Tramp na predsjedničkim izborima pobjeđuje njihovu kandidatkinju Hilari Klinton, nasuprot predviđanjima.

Istorija je na strani demokrata - stranka aktuelnog predsjednika uglavnom gubi izbore za Kongres na sredini njegovog prvog mandata, a i ankete su tokom većeg dijela 2018. godine davale prednost Demokratskoj stranci.

Demokrate će teško preuzeti kontrolu nad Senatom, pošto se većina mandata bira u konzervativnim saveznim državama u kojima je očekivana pobjeda republikanskog kandidata, ali optimizam im uliva sposobnost stranke da se ravnopravno nosi u državama koje tradicionalno naginju republikancima - Teksasu i Tenesiju.

U fokusu Demokratske stranke na sjutrašnjim izborima prije svega je povratak kontrole nad Predstavničkim domom i pobjeda na izborima za guvernera Floride, Viskonsina, Ohaja i drugih saveznih država.

Stranka se nada i preokretu na takozvanom Srednjem zapadu, gdje je Tramp 2016. zadobio povjerenje bijelih glasača iz radničke klase koji su godinama podržavali demokrate.

Te pobjede Demokratske stranke pozitivno bi uticale na novu generaciju njenih kandidata - mlađih, liberalnijih, raznovrsnijih i s većim učešćem žena. Bile bi i znak da Trampova tvrda pozicija prema migrantima i njegova sklonost ka ličnim napadima odbija više birača nego što privlači.

Dobri rezultati Demokratske stranke na sjutrašnjim izborima bili bi putokaz za njen uspješan nastup na predsjedničkim izborima 2020. godine, na kojima više od 20 demokrata želi da bude protivkandidat Trampu.

Iako mu je rejting ispod prosječnog nivoa u poređenju s njegovim prethodnicima na polovini prvog mandata, Tramp je sam uspio da ojača republikance ove jeseni, agresivno upućujući pristalicama oštre, nacionalističke poruke protiv migranata i demokrata.

Tvrdio je da pobheda Demokratske stranke u Kongresu znači "manje radnih mjesta i više kriminala", a da republikanski Kongres donosi "više radnih mjesta i manje kriminala".

"Glas za bilo kog demokratu ovog novembra znači prepuštanje Kongresa ekstremnim krajnje lijevim političarima koji će uništiti vaša radna mjesta, skresati vaše prihode, ugroziti vašu bezbjednost i staviti ilegalne strance ispred američkih građana", rekao je Tramp u subotu na skupu na Floridi.

Ako bi republikanci zadržali kontrolu nad oba doma Kongresa, to bi gotovo izvjesno ojačalo Trampa, a demokratama bi ostala teška pitanja o daljim koracima.

Bonus video: