Snažni uragan pogodio Haiti, nastavlja ka Kubi, približava se SAD

Vlada i humanitarni radnici su obezbijedili skloništa u svim većim gradovima i pozvali stanovnike da ih koriste, prenosi En-bi-si njuz
61 pregleda 2 komentar(a)
Uragan Haiti, Foto: Reuters
Uragan Haiti, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.10.2016. 16:13h

Najmoćniji uragan koji je pogodio Atlantik za skoro 10 godina zahvatio je danas Haiti, očekuje se da će nastaviti ka Kubi, a zatim dostići SAD gdje neki strahuju da će biti potrebna masovna evakuacija stanovništva.

Uragan "Metju" je pogodio Haiti nešto prije sedam ujutro po lokalnom vremenu, a već na samom početku je ostavio bez struje južni dio ostrva.

Vlada i humanitarni radnici su obezbijedili skloništa u svim većim gradovima i pozvali stanovnike da ih koriste, prenosi En-bi-si njuz.

Oluja će, kako se očekuje, kasnije nastaviti ka Kubi a potom i ka SAD gdje još nije jasno koliku će snagu imati.

Meterolog En-bi-sija Bil Karins međutim kaže da je put uragana sličan onom kojim se kretao uragan "Flojd" 1999.godine kada je u pet američkih držva evakuisano 2,6 miliona ljudi.

Najveći rizik od uragana "Metju" je na jugoistočnoj obali od Floride prema Sjevernoj Karolini.

Guverneri te dvije države su juče proglasili vanrednu situaciju u svim okruzima Floride i u 66 okruga Sjeverne Karloline.

"Trenutna prognoza je da će uragan proći morem, u blizini obale ali to može brzo da se promijeni", rekao je guverner Sjeverne Karline Rik Skot.

Bonus video: