Ju Es Ej Tudej: Ne glasajte za opasnog demagoga Trampa

"Otkad je prije 15 meseci istakao svoju kandidaturu, pa do prve predsjedničke debate ove nedelje, Tramp je više puta pokazao da mu nedostaje temperament, znanje, postojanost i iskrenost koju treba da ima jedan američki predsjednik"
0 komentar(a)
Donald Tramp, Foto: Reuters
Donald Tramp, Foto: Reuters
Ažurirano: 30.09.2016. 16:25h

Američki dnevni list "Ju Es Ej Tudej" je danas, u iskoraku od svoje tradicije, zauzeo jedno od strana u američkim predsjedničkim izborima, upozorivši čitaoce da se "odupru sireninoj pjesmi opasnog demagoga" i odbace republikanskog kandidata za predsjednika SAD Donalda Trampa.

Taj list, koji ima jedan od najvećih tiraža u SAD, nikad ranije u svojoj 34 godine dugoj tradiciji nije zauzeo stranu u predsjedničkim izborima, ali je njihov urednički kolegijum odlučio da se ovaj put oglasi po pitanju izbora između Trampa i kandidatkinje Demokrata Hilari Klinton, prenijela je agencija AFP.

"Nikad do sada nismo vidjeli razlog da menjamo svoj stav, ali sad ga vidimo. Ove godine je naš urednički kolegijum jednoglasno zaključio da jedan od kandidata, Donald Tramp, nije pogodan da bude predsjednik države", navodi se u uvodniku.

"Šta god radite, oduprite se sireninoj pesmi opasnog demagoga. Svakako glasajte, ali ne za Donalda Trampa", pozvao je svoje čitaoce "Ju Es Ej Tudej".

"Otkad je prije 15 meseci istakao svoju kandidaturu, pa do prve predsjedničke debate ove nedelje, Tramp je više puta pokazao da mu nedostaje temperament, znanje, postojanost i iskrenost koju treba da ima jedan američki predsjednik", stoji u tekstu.

"Ju Es Ej Tudej" zatim nabraja osam tačaka po kojima njujorški milijarder nije pogodan da bude predsjednik SAD.

Tramp je "nestalan, nesposoban da bude komandant vojske, serijski lažov, trguje predrasudama, govori nepromišljeno, pooštrio je nacionalni dijalog, imao je sumnjivu karijeru u biznisu i nije bio otvoren prema glasačima po pitanjima poput njegove poreske prijave", upozorava list.

Uprkos takvom stavu prema Trampu, kolegijum "Ju Es Ej Tudeja" nije podržao kandidaturu Hilari Klintonu, navodeći da nisu mogli da postignu konsenzus po tom pitanju.

Kao razlog navode "njen osećaj zaslužnosti, nedostatak otvorenosti i izuzetnu nemarnost prema poverljivim podacima".

Klintonova ima mana, "iako je mnogo manje vjerovatno da će njene mane ugroziti nacionalnu bezbjednost ili dovesti do ustavne krize", ističe list.

Bonus video: