Sirijska vojska zauzela centar Alepa, borba za najveći grad i dalje neizvjesna

Borbe za najveći sirijski grad i bivši trgovinski centar vode se od kada su pobunjenici zauzeli nekoliko četvrti na istoku grada 2012. godine
2 komentar(a)
Alepo, Foto: Reuters
Alepo, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.09.2016. 17:10h

Sirijske vladine snage zauzele su danas centar Alepa koji je bio pod kontrolom pobunjenika, nakon žestokih vazdušnih napada posljednjih nedelju dana.

Državna televizija je javila da je vojska zauzela Farfru, u blizini čuvene tvrđave u Alepu, a da su u toku okršaji u blizini istorijskog jezgra grada.

Borbe za najveći sirijski grad i bivši trgovinski centar vode se od kada su pobunjenici zauzeli nekoliko četvrti na istoku grada 2012. godine.

Te četvrti su sada pod opsadom i tokom protekle nedjelje pretrpjele su najteže vazdušne udare od početka rata, u kojima je poginulo više od 200 ljudi i sravnjeno sa zemljom više zgrada, prenosi AP.

Međutim borba za Alepo je još neizvjesna. Vladine snage su tokom vikenda zauzele područje Handarata, ali su ga nekoliko sati kasnije izgubile.

U istorijskom kvartu Alepa, jednom od najstarijih gradova na svijetu, nalazi se džamija Umajad, koja je pod zaštitom Uneska. Njen minaret iz 11. vijeka je srušen tokom borbi u aprilu 2013. godine.

I Sirijska opservatorija za ljudska prava, organizacija sa sjedištem u Londonu koja se oslanja na informacije aktivista sa terena u Siriji, potvrdila je da vladine snage napređu u istorijskoj četvrti.

Opservatorija tvrdi da je u vazdušnim udarima u istočnom dijelu Alepa poginulo 11 ljudi, a da su pobunjenici gađali obližnja sela Nubal i Zahra, koji su pod kontrolom vladinih snaga, i ubili jednu bebu.

Do najnovije eksalacije došlo je nakon propasti jednonedjeljnog primirja, postignutog uz posredstvo SAD i Rusije, pri čemu se dvije strane međusobno optužuju za kršenje sporazuma.

Jedan siriski vojni funkcioner u Damasku rekao je da će se operacije u Alepu nastaviti "sve dok se teroristi u istočnim djelovima grada ne budu zbrisani".

Hitno potrebna evakuacija ranjenih iz istočnih delova Alepa

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) i Crveni krst pozvali su danas na formiranje sigurnih koridora za evakuaciju desetina bolesnih i ranjenih iz istočnog dijela Alepa, kako bi im bila pružena ljekarska pomoć.

Sirijska vojska je prošle nedjelje krenula u ofanzivu na Alepo uz pomoć ruskih vazdušnih snaga i šiitskih milicija, a SZO navodi da se u gradu trenutno nalazi samo 35 ljekara na više od 250.000 stanovnika.

Provladine snage napale su danas djelove Alepa pod kontrolom opozicije na nekoliko frontova, u okviru dosada najveće kopnene ofanzive.

"SZO traži hitno uspostavljanje humanitarnih ruta kako bi se iz istočnog dijela grada evakuisali bolesni i ranjeni", saopštila je portparolka SZO Fadela Čaib.

Portparol SZO Tarik Jašarević izjavio je da je potrebna evakuacija više desetina pacijenata i da će lokalne zdravstvene vlasti sastaviti inicijanlni spisak koji će zatim biti dat na procjenu sirisjko arapskom Crvenom polumjesecu.

Medicinsko osobolje u istočnom dijelu Alepa neprekidno radi na spasavanju života, ali nismo u stanju da zadovoljimo potrebe za hitnom pomoći i specijalistima, saopštila je predstavnica Međunarodnog komiteta Crvenog krsta Krista Armstrong.

"Očajnički je potrebno da se evakuišu pacijenti, bolnicama nedostaju zalihe ljekova, oprema i krv za transfuziju", rekla je ona.

I sirijski ljekari saopštili su juče da su im prijeko potrebne medicinske zalihe kako bi pomogli stotinama ranjenih. Oni su rekli da je hitno potrebna evakuacija najmanje 40 ranjenih.

Bonus video: