"POČETAK KRAJA" AMERIČKOG BORBENOG AVIONA

Američki lovac F-16 ne može ništa ruskom T-50

Nikakva modernizacija postojećih modela američkih aviona ne može ih učiniti konkurentnim ruskoj letjelici T-50. Jedino rješenje jeste da se napravi novi avion jer se F-16 ne može nositi ni sa kineskim J-20
58 komentar(a)
T-50, Foto: Wikipedia.org
T-50, Foto: Wikipedia.org
Ažurirano: 26.09.2016. 11:45h

Američki lovac F-16 neće moći da parira ruskom lovcu pete generacije T-50 (projekat PAK FA), tako da se može govoriti "o početku kraja" američkog borbenog aviona, ocjenjuje magazin National Interest, a prenose svjetske agencije.

"Slabo uočljiva konstrukcija PAK FA znači da F-16 neće moći čak ni primijetiti neprijatelja prije nego što shvati da je postao meta navođene rakete, čiji je domet veći od granice vidljivosti", navodi list.

Stručnjaci ističu kako F-16 još može biti dobar u borbenim uslovima srednjeg intenziteta i protiv neprijatelja u vazduhu koji su manje tehnološki napredni.

Međutim, nikakva modernizacija postojećih modela američkih aviona ne može ih učiniti konkurentnim ruskoj letjelici T-50.

Jedino rješenje jeste da se napravi novi avion, ističe američki list National Interest koji upozorava kako se F-16 ne može nositi ni sa kineskim J-20.

Osim toga, u Americi F-35 izbacuje lovca F-16 iz upotrebe.

Međutim, u realizaciji programa F-35 postoje odlaganja, što znači kako će se lovac F-16 koristiti duže nego što je bilo planirano, navodi američki magazin.

Krajem maja saopšteno je da se testiranje ruskog lovca pete generacije T-50 (PAK FA) nalazi u završnoj fazi.

Avion pokazuje odlične karakteristike i nadmašuje strane pandane.

Ruska strana navodi kako je T-50 opremljen novim sistemom aviotehnike i naprednom radarskom stanicom sa antenom koja sadrži faznu rešetku.